Kim Jong Un urma să viziteze joi fabrici de aviaţie militară şi civilă din oraşul rusesc Komsomolsk-pe-Amur şi să inspecteze flota rusă din Pacific la Vladivostok, după cum a declarat miercuri gazda sa, Vladimir Putin, alimentând îngrijorările SUA că o axă Moscova-Phenian revigorată ar putea susţine armata Rusiei în Ucraina şi i-ar putea oferi lui Kim tehnologie sensibilă pentru rachete, relatează Reuters.
Miercuri, Kim Jong Un l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze Coreea de Nord, iar Putin a acceptat invitaţia de a veni în vizită la Phenian, potrivit agenţiei de ştiri nord-coreene KCNA, deşi nu a existat o confirmare imediată din partea Kremlinului. De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, Putin a călătorit rar în străinătate.
Numindu-se reciproc "tovarăşi", Putin şi Kim au închinat miercuri toasturi cu vin rusesc celebrând prietenia lor, după ce liderul rus, în vârstă de 70 de ani, i-a arătat lui Kim, în vârstă de 39 de ani, cea mai modernă instalaţie de lansare spaţială a Rusiei şi au purtat discuţii alături de miniştrii apărării.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"La finalul recepţiei, Kim Jong Un l-a invitat în mod politicos pe Putin să viziteze RPDC la un moment convenabil", a informat KCNA, referindu-se la Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), numele oficial al Coreei de Nord. "Putin a acceptat invitaţia cu plăcere şi şi-a reafirmat voinţa de a duce invariabil mai departe istoria şi tradiţia prieteniei dintre Rusia şi RPDC", a precizat KCNA.
Pentru Statele Unite şi aliaţi, prietenia care înfloreşte între Kim şi Putin reprezintă o preocupare: Washingtonul a acuzat Coreea de Nord că furnizează arme Rusiei, dar nu este clar dacă au fost făcute livrări.
Atât Rusia, cât şi Coreea de Nord au negat aceste afirmaţii, dar au promis să aprofundeze cooperarea în domeniul apărării, iar în timpul unei vizite în Coreea de Nord, în iulie, Kim i-a arătat ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, rachete balistice interzise.
În timpul unui dineu somptuos cu găluşte ruseşti "pelmeni" din crab de Kamceatka, supă de peşte Amur şi sturion, Kim a închinat pentru sănătatea lui Putin, pentru victoria "marii Rusii" şi pentru prietenia ruso-coreeană, prezicând o victorie a Moscovei în "lupta sa sfântă" cu Occidentul.
CITEȘTE ȘI Putin spune că prima sa zi de discuţii cu Kim Jong Un a fost "extrem de productivă". Liderul nord-coreean oferă "sprijin deplin" în "lupta sfântă" a Rusiei cu Vestul, iar Lavrov sugerează că sancţiunile ONU împotriva Phenianului n-ar mai fi de actualitateCoreea de Nord a fost fondată în septembrie 1948 cu sprijinul Uniunii Sovietice, iar Moscova a susţinut-o timp de decenii în timpul Războiului Rece, deşi sprijinul a scăzut după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. În ultimii ani, China a fost văzută ca fiind puterea cu cea mai mare influenţă asupra lui Kim, dar liderii de la Phenian au încercat adesea să echilibreze legăturile atât cu Moscova, cât şi cu Beijingul.
După ce i-a luat locul lui Boris Elţîn în 1999, Putin a vizitat Phenianul în iulie 2000 când s-a întâlnit cuKim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un.
La summitul de miercuri, nu a fost clar cât de departe este dispus Putin să meargă pentru a îndeplini lista de dorinţe a lui Kim Jong Un în materie de tehnologie.
Pe fondul luptelor crâncene din Ucraina implicând puternic artileria, Rusia şi-a accelerat producţia de obuze, dar o linie de aprovizionare nord-coreeană ar putea fi utilă. Coreea de Nord ar avea un stoc mare de obuze de artilerie şi rachete compatibile cu armele din epoca sovietică, precum şi un istoric de producţie a unor astfel de muniţii.
Întrebat dacă Rusia ar putea pur şi simplu să treacă peste sancţiunile impuse Coreei de Nord, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia rămâne un membru responsabil al Consiliului de Securitate al ONU. Dar Peskov a adăugat că Moscova îşi va dezvolta relaţiile cu Coreea de Nord în conformitate cu propriile interese. Televiziunea de stat rusă a afirmat că reproşurile Occidentului cu privire la summitul Putin-Kim sunt o "ipocrizie" tipică şi a arătat cu degetul spre livrările militare americane către aliaţii din Asia.
Departamentul de Stat al SUA a subliniat că administraţia Biden "nu va ezita" să impună sancţiuni suplimentare Rusiei şi Coreei de Nord în cazul în care acestea vor încheia noi tranzacţii cu arme.
Ministrul sud-coreean al unificării, Kim Young-ho, care se ocupă de relaţiile cu Nordul, şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la cooperarea militară şi la posibilele tranzacţii cu arme între Phenian şi Moscova, afirmând că cele două ţări continuă aparent să urmărească "un fel de" acord militar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.