Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un i-a linşat verbal pe premierul său Kim Tok Hun şi pe alţi oficiali de rang înalt din cauza acţiunii lor, pe care o denunţă iresponsabilă, în urma unor inundaţii ale unor terenuri agricole situate pe coasta de vest, potrivit presei nord-coreene de stat, relatează The Associated Press.
Inundaţii estivale cauzează adesea pagube importante unor terenuri agricole, din cauza unui drenaj necorespunzător şi despăduririi.
Potrivit unor observatori, aceste critici dure ale unor oficiali de rang înalt au scopul să arunce asupra acestora vina crizei economice şi insecurităţii alimentare sau să pregătească terenul unei remanieri la nivel înalt.
Dictatorul a vizitat luni o zonă de coastă, în vest, unde apa mării a distrus digul şi a inundat peste 270 de hectare de parcele cu orez.
După inspecţie, el i-a acuzat pe oficiali de ”neglijarea foarte iresponsabilă a îndatoririlor”, scria marţi Agenţia Centrală Coreeană de Presă (KCNA).
Kim Jong Un l-a atacat pe premierul Kim Tok Hun, pe care l-a acuzat că a dat dovadă de ”atitudinea unui spectator”, potrivit KCNA.
El l-a mustrat pe vicepremierul nord-coreean pentru că nu şi-a îndeplinit cu loialitate atribuţiile şi l-a acuzat pe directorul Biroului de terenuri cucerite din mare de faptul că a ascuns păcură destinată să fie folosită în proiecte de construcţii.
”În ultimii ani, disciplina administrativă şi ecnomică a Cabinetului Kim Tok Hun s-a stricat puternic, iar din această cauză leneşii strică toată activitatea economică a statului printr-un mod de muncă iresponsabil”, a declarat Kim Jong Un, potrivit KCNA.
Kim a catalogat aceste inundaţii recente drept o catastrofă cauzată de om şi a evocat un proiect de construcţie greşit, menit să îmbunătăţească drenarea în zonă.
El a denunţat o continuare a proiectului în pofida constatării unei scurgeri.
Dictatorul a dispus măsuri disciplinare dure împotriva celor care se fac vinovaţi de pagubele cauzate de inundaţii.
Potrivit unor observatori, aceste acţiuni ale lui Kim Jong Un sunt neobişnuit de aspre, având în vedere că nu s-au raportat victime.
În opinia lor, el ar putea să se folosească de aceste inundaţii pentru a remania conducerea, cu scopul de a consolida încrederea publicului în Guvern, în contextul în care depune eforturi să relanseze o economie devastată de pandemia covid-19.
”Kim Jong Un pare să caute măsuri extreme cu scopul de a distrage atenţia de la nemulţumirile populaţiei, care au crescut din cauza deteriorării mijloacelor de subzistenţă şi a situaţiei economice”, apreciază un parlamentar sud-coreean, Tae Yongho, un transfug de la Ambasada Coreei de Nord în Marea Britanie 2016.
Experţi externi estimează că penuriile alimentare şi dificultăţile economice actuale s-au agravat din cauza restricţiilor drastice impuse din cauza pandemiei covid-19, sancţiunilor impuse de ONU Phenianului şi prostului management nord-coreean.
Însă nu există indicii ale unei foamete iminente sau ale unei revolte populare care să ameninţe acapararea dictatorului asupra celor 26 de milioane de nord-coreeni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.