Kim Jong Un a sosit marţi în China, într-o vizită-surpriză la aliatul chinez al dictatorului nord-coreean, la doar câteva zile după ce a ameninţat că-şi schimbă atitudinea faţă de Statele Unite în cazul în care acestea îşi menţin sancţiunile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În contextul în care se profilează un al doilea summit cu Donald Trump, Kim se întâlneşte în sejurul său cu preşedintele chinez Xi Jinping, au anunţat marţi agenţiile de presă oficiale nord-coreeană şi chineză.

China este un important actor diplomatic în dosarul sensibil al programelor nuclear şi balistic ale Coreei de Nord, întrucât gigantul asiatic este principalul său susţinător diplomatic şi comercial.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Tânărul loder nord-coreean ar putea să încerce să-şi coordoneze strategia cu Xi în vederea unei viitoare întâlniri avute în vedere cu preşedintele american, după cea din 2018 în Singapore.

Kim Jong Un, însoţit de soţia sa Ri Sol Ju şi mai mulţi demnitari de rang înalt, a plecat de la Phenian luni, la bordul unui tren special, potrivit agenţiei nord-coreene oficiale de presă KCNA.

El a sosit marţi înainte de prânz în Gara Beijing, a anunţat la rândul său agenţia sud-coreeană de presă Yonhap.

Preşedintele Xi Jinping se află la originea acestei vizite în China, care urmează să se încheie joi, potrivit aceleiaşi surse.

Vizita lui Kim Jong Un are loc la o săptămână după un avertisment adresat Statelor Unite. În discursul său de Anul Nou, el a avertizat că ar putea să-şi schimbe atitudinea faţă de Washington dacă acesta îşi menţine sancţiunile impuse Phenianului, în pofida apropierii diplomatice operate de anul trecut.

”AJUTORUL BEIJINGULUI”

”Xi şi Kim au interesul să-şi coordoneze poziţiie înaintea summiturilor Kim-Trump. Acesta pare de-acum un obicei”, consideră Bonnie Glaser, de la centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, un centru de reflecţie american.

”Kim caută totodată ajutorul Beijingului, pentru a obţine o flexibilizare a sancţiunilor internaţionale”, consideră ea.

China şi Rusia consideră că ONU ar trebui să analizeze o ridicare a acestor sancţiuni. Însă, duminică, Donald Trump a afirmat că ele vor rămâne în vigoare atât timp cât nu vor exista rezultate ”foarte pozitive” în privinţa ”denuclearizării”.

Vizita lui Kim Jong Un are loc, de asemenea, în a doua zi de negocieri, la Beijing, între negociatori chinezi şi americani, care vizează soluţionarea războiului comercial între cele două puteri.

”Momentul nu putea să fie mai bun”, apreciază Harry Kazianis, de la cabinetul conservator american Center for the National Interest.

”Acest lucru arată că Beijingul, evident, poate juca cartea Coreei de Nord dacă o consideră utilă”.

Kim Jong Un - care ar sărbători marţi împlinirea vârstei de 36 de ani - a efectuat trei vizite în China, anul trecut, în vederea unor întâlniri cu Xi Jinping.

Până la prima sa vizită, în martie, Kim nu l-a întâlnit vreodată de când a ajuns la putere, la sfârşitul lui 2011, iar relaţiile între China şi Coreea de Nord s-au degradat în ultimii ani, din cauza susţinerii chineze a sancţiunilor impuse de ONU Phenianului.

ŞASE TESTE NUCLEARE

Însă în 2018 a avut loc o excepţională apropiere intercoreeană, marcată de trei întâlniri între dictatorul nord-coreean şi preşedintele sud-coreean Monn Jae-in şi summitul istric cu Donald Trump în Singapore.

Summitul din Singapore s-a încheiat cu o declaraţie în favoarea ”denuclearizării peninsulei”. Însă s-au nregistrat puţine progrese de atunci, iar cele două capitale nu sunt de acord asupra înţelesului exact al acestei formulări.

Donald Trump anunţa duminică faptul că negocieri sunt în curs în vederea stabilirii locului vitorului său summit cu Kim Jong Un, însă a rămas evaziv cu privire la calendarul acestuia.

Washingtonul cere în continuare Phenianului să-şi distrugă arsenalul nuclear. Coreea de Nord refuză să facă vreo concesie dacă Statele Unite nu fac la rândul lor vreo concesie şi vrea garanţii cu privire la securitatea regimului său.

Phenianul a efectuat de-a lungul anilor şase teste nucleare şi a dezvoltat şi testat rachete balistice care, potrivit unoe experţi, ar fi capabile să atingă teritoriul continental al Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.