Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat o paradă militară care a marcat 70 de ani de la armistiţiul cu Coreea de Sud, la care au fost invitaţi ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi un oficial chinez de rang înalt şi la care s-au prezentat noi drone şi rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu capacitate nucleară, potrivit presei de stat nord-coreene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Avioane strategice de recunoaştere fără pilot şi drone polivalente de atac nou dezvoltate şi produse au zburat în timpul demonstraţiilor pe cer deasupra Pieţei” Kim Il Sung, scrie vineri Korean Central News Agency (KCNA).

”ENTUZIASM”

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Entuziasmul şi bucuria publicului erau la apogeu” atunci când ultima rachetă balistică intercontinentală (ICBM) nord-coreeană Hwasong-18 cu combustibil solid, testată în aprilie şi iulie, a defilat în piaţă, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA.

Delegaţiile rusă şi chineză de rang înalt, aflate în vizită la Pehnian, au asistat la festivităţi.

Este vorba despre primii invitaţi străini cunoscuţi ai dictatorului nord-coreean de la începutul pandemiei covid-19 încoace.

Aceste festivităţi marchează 70 de ani de la armistiţiul Războiului Coreei (1950-1953), care a pus capăt confruntărilor armate şi care este sărbătorit în Coreea de Nord ca ”Ziua Victoriei”.

De la acest război, care nu s-a încheiat cu un tratat de pace, cele două Corei se află în continuare, în mod oficial, în război.

Kim Jong Un a ”transmis un călduros salut de luptă” în cursul defilării, dar nu a susţinut un discurs, potrivit KCNA.

Imagini satelitare au confirmat că Nordul a organizat o defilare de mare anvergură cu ocazia acestei aniversări, joi.

CREAREA UNEI NOI LEGENDE ÎN ERA KIM JONG UN

KCNA scrie că defilarea a ”demonstrat lumii întregi voinţa de neclintit a tuturor militarilor şi poporului de a crea o nouă legendă a victoriei în era Kim Jong Un”.

Un profesor de ştiinte politice de la Universitatea Norwich, în Statele Unite, Yangmo Ku, declară AFP că defilarea este un motor important de ”promovare a legitimităţii puterii lui Kim Jong Un şi unităţii interne în această perioadă dificilă din punct de vedere economic”.

Însă, anul acesta, prin prezenţa unor invitaţi de rang înalt din Rusia şi China, Phenianul pare să încerce că transmită Statelor Unite şi aliaţilor acestora semnalul că, mulţumită relaţiilor consolidate cu Rusia şi China, Coreea de Nord este pregătită militar să înfrunte ameninţările strategice ale inamicilor săi”.

”Toate aceste evenimente indică apariţia unui nou război rece în jurul peninsulei coreene”, analizează Yangmo Ku, care îndeamnă Washingtonul, Seulul şi Tokyo să ia măsuri în vederea unei relaxări a tensiunilor tot mai mari în peninsulă.

ALIAT ISTORIC

China, principalul aliat şi susţinător al economic al Coreei de Nord, şi Rusia, alt aliat istoric, se află între puţinele naţiuni cu care Phenianul întreţine relaţii amicale.

Vizita lui Serghei Şoigu este cu atât mai remarcabilă cu cât miniştrii ruşi ai Apărării nu mai efectuează vizite regulate la Phenian de la implozia URSS, declară AFP unii experţi.

Dictatorul nord-coreean susţine invazia Ucrainei de către Rusia, inclusiv prin furnizarea unor obuze şi rachete, acuză Statele Unite, o acuzaţie pe care Phenianul o dezminte.

În ultima sa ”Carte Albă” a Apărării - publicată vineri -, Ministerul japonmez al Apărării listează Phenianul drept o îngrijorare majoră a Tokyo.

”Activităţile militare ale Coreei de Nord constituie o ameninţare încă şi mai gravă şi mai iminentă ca niciodată la adresa securităţii naţionale a Japoniei”, se subliniază în ”cartea Albă” japoneă.

”Se presupune că Coreea de Nord are capacitatea de a ataca Japonia cu arme nucleare instalate pe rachete balistice”, se arată în acest raport.

Documentul este larg consacrat puterii militare tot mai mari a Chinei şi invaziei ruse a Ucainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.