Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, consideră că experienţa Guvernului în exerciţiu în domeniul dialogului cu marile puteri şi mai ales cu Statele Unite arată că ”a avea încerdere în Occident nu funcţionează”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Generaţiile următoare ar trebui să se servească de această experienţă. A fost clar, în mandatul acestui Guvern, că a avea încredere în Occident nu funcţionează”, le-a spus miercuri ayatollahul Khamenei preşeidntelui în exerciţiu Hassan Rohani şi membrilor Cabinetului acestuia, potrivit site-ului oficial al liderului suprem iranian.

”De fiecare dată când aţi raportat probleme în chestiuni de acorduri cu Occidentul, America şi alţii (...), aţi fost blocaţi şi nu aţi putut să avansaţi pentru că ei nu vă ajută. Ei sunt inamicul, până la urmă”, a denunţat ayatollahul.

Principalul succes diplomatic al preşedintelui în exerciţiu Hassan Rohani - Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, încheiat de Teheran cu marile puteri, a adus Republicii islamice o relaxare a sancţiunilor internaţionale în schimbul unei limitări a programului nuclear iranian.

Însă acordul a fost torpilat de către Donald Trump în mai 2018, când a retras unilateral Statele Unite din pact şi a reimpus şi multiplicat sancţiuni punitive Iranului.

Iranul negociază, începând din aprilie, cu marile puteri şi în mod indirect cu Statele Unite, în vederea unei relansări a acordului, însă aceste negocieri par blocate până la sfârşitul mandatului lui Rohani, care expiră la începutul lui august.

Rohani urmează să-i cedeze puterea, săptămâna viitoare, ultraconservatorului Ebrahim Raïssi, care a obţinut o victorie în alegerile prezidenţiale din iunie.

Succesorul lui Trump, Joe Biden, a anunţat că este pregătit să revină asupra acordului şi a lansat negocieri indirecte cu Iranul, în timp ce celalte părţi ale acordului - Germania, Marea Britanie, Franţa, China şi Rusia - negociază la Viena.

Şase runde de negocieri au avut loc, iar ultima s-a încheiat la 20 iunie, fără să se stabilească data unei noi runde de negocieri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.