Liderul suprem iranian Ali Khamenei a acuzat luni ”inamici” de faptul că încearcă să ”semene discordia” între iran şi Irak, vecinul şi aliatul său, zguduit de aproape o săptămână de manifestaţii în cursul cărora au fost ucise peste 100 de peraoane, relatează AFP.
În urma unui război sângeros (1980-1988), cele două ţări majoritar şiite au operat o apropiere, în urma înlăturării lui Saddam Hussein în 2003, după invazia americană a Irakului.
Iranul susţine o serie de grupări armate şiite în Irak şi a ajutat puterea irakiană în războiul acesteia împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI). Statele Unite, inamicul jurat al Iranului, sunt de asemenea aliatul Bagdadului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Iranul şi Irakul sunt două naţiuni a căror inimiă şi suflet sunt legate (...). Inamicii caută să semene discordie, dar ei au eşuat şi complotul lor nu va avea efect”, a scris ayatollahul Ali Khamenei într-un mesaj postat pe Twitter, fără să precizeze cine sunt aceşti ”inamici”.
Potrivit agenţiei oficiale Irna, acest tweet a fost publicat ca reacţie faţă de manifestaţii ce au loc la Bagdad şi în sudul ţării majoritar şiite de la 1 octombrie, care cer plecarea de la putere a Guvernului, acuzat de corupţie, dar şi reforme economice.
Autorităţile irakiene au acuzat ”sabotori” şi ”trăgători neidentificaţi” infiltraţi să ţintească manifestanţi şi forţe de ordine. Potrivit unor surse medicale şi în domeniul securităţii, între suta de persoane ucise se află opt membri ai forţelor de securitate. Peste 6.000 de persoane au fost de asemenea rănite.
Aceste manifestaţii intervin în contextul în care mii de iranieni au început marele pelerinaj şiit anual către mormântul imamului Hussein, la Kerbala, la 110 kilometri sud de Bagdad, care culminează la 17 octombrie cu sărbătoarea Arbain.
Iranul şi-a îndemnat cetăţenii care intenţionează să se ducă în Irak la marele pelerinaj să-şi amâne plecarea. Televiziunea de stat anunţa la 2 octombrie că unul dintre cele trei posturi de frontieră folosite de către pelerini pentru a se duce în Irak a fost închis.
Însă agenţia iraniană Isna scria luni că postul de frontieră, închis afirmă ea la cererea autorităţilor irakiene, a fost redeschis, iar un grup de pelerini a plecat către Irak.
În 2018, aroximativ 1,8 milioane de iranieni au efectuat pelerinajul de Arbain, potrivit unor date oficiale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...