Secretarul american de stat, John Kerry, i-a spus sâmbătă omologului său Mevlut Cavosoglu că insinuările publice potrivit cărora Statele Unite au fost implicate în tentativa eşuată de stat din Turcia subminează relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO, relatează Reuters.
Kerry a exercitat presiuni asupra Turciei pentru a da dovadă de reţinere şi pentru a asigura respectarea statului de drept în ancheta privind puciul, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, într-un comunicat.
“A spus clar că Statele Unite ar fi dispuse să ofere asistenţă autorităţilor turce care desfăşoară ancheta, dar insinuările publice sau afirmaţiile în legătură cu rolul Statelor Unite în tentativa eşuată de atentat sunt complet false şi dăunătoare relaţiilor noastre bilaterale”, a adăugat oficialul.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Statelor Unite să îl predea pe clericul musulman Fethullah Gulen pe care îl acuză pentru tentativa de lovitură de stat, avertizând că acesta este un test al alianţei dintre Washington şi Ankara. Într-un discurs rostit sâmbătă în mijlocul susţinătorilor săi strânşi la Istanbul, Erdogan a spus că există “forţe externe care vor să întoarcă această naţiune împotriva forţelor armate”.
De asemenea, premierul turc Binali Yildirim a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că orice ţară care îl sprijină pe Fethullah Gulen - acuzat că s-ar afla la originea tentativei de lovitură de stat de la Ankara - va fi considerată în război cu Turcia.
Binali Yldirim a avertizat că oricine este de partea lui Gulen "nu va fi considerat un prieten al Turciei şi va fi considerat în război cu Turcia".
Sâmbătă, autorităţile turce au strâns aproape 3.000 de presupuşi participanţi la lovitura de stat şi au demis mii de judecători după ce au înăbuşit tentativa de lovitură de stat a rebelilor care au folosit tancuri şi elicopter de atac pentru a încerca să îl îndepărteze de la putere pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan.
Printre cei reţinuţi se află înalţi comandanţi, inclusiv comandantul Armatei a II-a, care apără graniţele ţării cu Siria, Irak şi Iran.
Sute de militari au fost reţinuţi la Ankara pentru presupusa implicare în lovitura de stat. Secţiile de poliţie s-au dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de deţinuţi, aşa că unii au fost duşi cu autocare escortate de poliţie pe un stadion. Imagini difuzate de presa internaţională au arătat o parte dintre deţinuţi, cu cătuşe la mâini şi îmbrăcaţi numai în pantaloni, stând pe podeaua unuia dintre autocare.
Guvernul a dat asigurări că situaţia este sub control şi a precizat că 2.839 de militari au fost reţinuţi, de la soldaţi de rând la înalţi ofiţeri, inclusiv pe cei care au format “coloana vertebrală” a rebeliunii.
Acţiunile de represiune au vizat şi sistemul judiciar. Aproape 3.000 de procurori şi judecători, inclusiv cinci de la Curtea Supremă, au fost demişi, fiind suspectaţi de legături cu clericul Fethullah Gulen. Dintre ei, zece membri ai Consiliului Suprem al Magistraţilor şi doi membri ai Curţii Constituţionale au fost reţinuţi deja.
Erdogan i-a acuzat pe susţinătorii lui Gulen, pe care i-a acuzat frecvent că încearcă să instige la o revoltă în armată, presă şi sistemul judiciar, pentru tentativa de puci.
Între timp, susţinători ai Guvernului au atacat militarii rebeli, inclusiv pe cei care s-au predat. Imagini cu militanţi pro-Erdogan care au decapitat un soldat pucist au făcut înconjurul lumii.
Cavusoglu a declarat că militari de la baza aeriană Incirluk, folosită de SUA pentru a lansat raiduri împotriva Statului Islamic în Siria, au fost implicaţi în tentativă. În aceste condiţii, autorităţile au închis baza aeriană, iar Pentagonul a anunţat că a suspendat operaţiunile.
Ministrul turc de externe a precizat că operaţiunile vor fi reluate după ce se vor încheia verificările.
Strâmtoarea Bosfor a fost închisă timp de câteva ore pentru vasele petroliere, din motive de securitate şi siguranţă, dar a fost redeschisă în cursul zilei de sâmbătă.
Parlamentul a avut o şedinţă de urgenţă sâmbătă, în cadrul căreia principalele patru partide din ţară au dat dovadă de o unitate neobişnuită, condamnând tentativa de lovitură de stat.
Pe aeroporturile din ţară, cursele companiei naţională Turkish Airlines au fost reluate, dar unele companii străine şi-au anulat zborurile programate pentru acest week-end.
Timp de câteva ore, în noaptea de vineri spre sâmbătă, un val de violenţe a afectat principalele două oraşe din Turcia, Istanbul şi Ankara, în timp ce facţiuni înarmate au încercat să preia puterea. Ei au blocat podurile de peste strâmtoarea Bosfor, ce leagă malul asiatic şi pe cel european al Istanbulului, şi au bombardat cartierul general al serviciilor de informaţii şi Parlamentul din Ankara.
Cel puţin 265 de oameni au fost ucişi, dintre care 161 de civili, iar alţi aproximativ 1.500 au fost răniţi în violenţele provocate de tentativa de puci. Potrivit Preşedinţiei, dintre cei 161 de civili ucişi, 20 erau pucişti. Alţi 104 de pucişti – probabil militari – au murit în violenţe.
Însă tentativa de lovitură de stat a eşuat atunci când Erdogan s-a întors la Istanbul din vacanţă şi le-a cerut oamenilor să iasă pe străzi pentru a-i susţine Guvernul în faţa puciştilor, pe care i-a acuzat că vor să îl amoare.
“Vor plăti un preţ greu pentru aceasta”, a spus Erdogan, care a lansat o “curăţire” a armatei de elementele puciste. “Această revoltă este un dar de la Dumnezeu pentru noi, pentru că va fi un motiv să ne curăţăm armata”, a subliniat el.
O îndepărtare de la putere a lui Erdogan, care conduce Turcia din 2003, ar fi marcat una dintre cele mai mari schimbări din Orientul Mijlociu din ultimii ani, transformând unul dintre cei mai importanţi aliaţi americani într-o zonă de risc, în condiţiile în care războiul din Siria se află la graniţele sale.
Chiar şi eşuată, simpla tentativă de lovitură de stat ar putea destabiliza această ţară crucială pentru securitatea în regiune, comentează Reuters.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...