Miliţia irakiană Kataeb Hezbollah (KH), o puternică facţiune armată cu legături strânse cu Iranul, a respins sancţiunile americane impuse grupului din cauza atacurilor împotriva forţelor americane din Irak şi Siria şi a declarat că astfel de lovituri vizează ”secătuirea inamicului”, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

SUA au emis vineri sancţiuni împotriva mai multor membri ai KH şi împotriva unei alte miliţii şiite susţinute de Iran şi a secretarului său general, acuzându-i că sunt implicaţi în atacuri împotriva Statelor Unite şi a partenerilor săi din Irak şi Siria.

Statele Unite au dat vina pe Iran şi pe grupurile de miliţie pe care le sprijină pentru cele peste 60 de atacuri produse de la jumătatea lunii octombrie, pe măsură ce tensiunile regionale cresc din cauza războiului Israel-Hamas, care a început pe 7 octombrie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cel puţin 59 de militari americani au fost răniţi în timpul atacurilor, dar toţi s-au întors între timp la serviciu.

O declaraţie pe Telegram a lui Abu Ali Al-Askari, un oficial de securitate din grup, a respins sâmbătă sancţiunile ca fiind ”ridicole” şi a spus că măsurile nu vor afecta operaţiunile grupului.

”Loviturile bine studiate ale Rezistenţei Islamice din Irak împotriva inamicilor, care provoacă pierderi în rândurile lor şi distrug vehicule sau le încurcă sau le distrag atenţia, se desfăşoară conform unei strategii de a secătui inamicul”, se arată în comunicat.

Printre cei care au legături cu Kataeb Hezbollah vizaţi vineri de sancţiuni se numără un membru al principalului organism decizional al grupului, şeful său pentru afaceri externe şi un comandant militar care, potrivit Trezoreriei SUA, a colaborat cu Corpul Gărzii Revoluţionare din Iran (IRGC) pentru a antrena luptători.

Departamentul de Stat al SUA a desemnat, de asemenea, grupul de miliţie Kata'ib Sayyid al-Shuhada şi pe secretarul său general, Abu Ala al-Walai, drept Terorişti Globali Special Desemnaţi.

Într-o declaraţie postată pe Telegram vineri seara, Walai a descris sancţiunile drept ”o medalie de onoare”.

Sancţiunile îngheaţă toate bunurile americane ale celor vizaţi şi, în general, împiedică americanii să se ocupe de ele. Cei care se angajează în anumite tranzacţii cu ei riscă şi ei să fie loviti de sancţiuni.

Statele Unite au 900 de soldaţi în Siria şi încă 2.500 în Irakul vecin, într-o misiune despre care spune că urmăreşte să consilieze şi să asiste forţele locale care încearcă să prevină renaşterea Statului Islamic, care în 2014 a ocupat zone mari din ambele ţări, dar a fost învins ulterior.

Grupurile de miliţie din Irak au legat recent atacurile asupra bazelor americane de sprijinul Washingtonului pentru Israel în războiul său împotriva Gaza şi spun că SUA ar trebui să înceteze să susţină asaltul Israelului dacă doreşte ca atacurile să înceteze.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.