Garry Kasparov, care trăieşte în SUA, unde are green card, dar nu şi drept de vot, este revoltat că cele două mari partide americane nu au reuşit să propună doi candidaţi mai convingători pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, însă în opinia sa, în mod categoric, Joe Biden ar trebui să se retragă din cursă. Candidatura lui este o insultă la adresa alegătorilor americani şi o ruşine absolută, spune şahistul, precizând că nu este un susţinător al lui Donald Trump şi nu şi-ar dori ca el să câştige.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflat luni la Bucureşti pentru Superbet Chess Classic 2024, Garry Kasparov a fost rugat într-o conferinţă de presă să dea un verdict în privinţa alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie,

„Cred că l-am văzut la ultimul sondaj publicat de CBS noaptea trecută. 72 la sută dintre alegători cred că Biden nu are capacitatea cognitivă de a conduce ţara şi 49 la sută cred că Trump nu o are”, a răspuns Garry Kasparov. „Aşadar, este o situaţie uimitoare, în care cineva care este considerat incapabil de a candida de către jumătate dintre alegători este încă favorit, şi asta pentru că adversarul său este considerat inapt de peste 70% dintre alegători. Cred că este o ruşine că două partide majore au putut oferi o asemenea opţiune”, a comentat fostul campion mondial de şah.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

„Este dincolo de înţelegerea mea faptul că Biden este încă acolo şi, în ciuda multor apeluri de a se retrage, el tot candidează. Este o insultă la adresa alegătorilor americani. Şi cred că se va termina cu un dezastru pentru Partidul Democrat”, a continuat el.

„Încă mai sper într-un miracol, că Biden va fi înlocuit de un candidat rezonabil, care poate demonstra cât de rău este Trump. Dar altfel, Trump va câştiga”, a adăugat Garry Kasparov.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Trump va câştiga, el a spus că nu ştie. „Cu Trump, nu ştim niciodată”, a menţionat şahistul, înainte de a trece la o critică aspră la adresa lui Joe Biden şi a administraţiei sale pentru că nu au ajutat mai mult Ucraina.

„Fapt este că Biden a ratat deja atât de multe momente pentru a ajuta Ucraina. (...) Până la urmă, Biden încearcă în secret să facă ceea ce spune Trump. Au încercat să forţeze Ucraina să negocieze prin neacordarea de arme”, a acuzat Kasparov, menţionând un articol pe care l-a scris în urmă cu un an pe site-ul său, intitulat „Istoria trădării”, în care a analizat din surse deschise tot ceea ce a făcut administraţia Biden din primele sale momente, de la prima întâlnire dintre Biden şi Putin de la Geneva. „Nu este nimic altceva decât trădare. Ei au încercat să negocieze cu Putin, cu talibanii, cu mullahii iranieni, cu fiecare regim terorist de pe această planetă. Deci, pentru cei care spun că alegerea lui Trump va fi tragică - nu sunt sigur. Dar să nu credeţi nici măcar pentru o secundă că aş vrea ca Trump să câştige”, a ţinut să spună Kasparov.

TRUMP, UN RĂU MAI MIC

El a dat asigurări că a fost unul dintre cei mai vocali critici ai lui Donald Trump, dar a spus că problema este că actuala administraţie a demonstrat că nu a fost mai bună, atunci când i se analizează acţiunile. „Cuvintele sunt ieftine. Noi avem nevoie doar să vedem acţiune reală”, a punctat Kasparov. El crede că într-o eventuală administraţie Trump, ar putea exista unele persoane care ar putea fi mai agresive în sprijinirea Ucrainei şi a dat exemplul senatorului Tom Cotton, care ar putea fi şeful Pentagonului, sau ar putea reveni secretarul de stat Mike Pompeo sau poate Nikki Haley, fosta ambasadoare la ONU şi contracandidată a lui Donald Trump în alegerile primare republicane, va fi şi ea în administraţie.

„Deci, spun din nou, Trump este imprevizibil. Din nou, îmi doresc să avem un democrat rezonabil care să câştige alegerile, să aducă oameni buni şi să asigure rolul Americii în lume. Dar astăzi, repet, suntem blocaţi între două rele şi cred că este păcat pentru America că este forţată din nou să aleagă răul cel mai mic”, a afirmat Garry Kasparov.

Şahistul este categoric: Joe Biden ar trebui să se retragă din cursă. „Sunt 72% din votanţii americani care spun asta. Faptul că el este încă acolo este o insultă pentru democraţie. Şi este şi pentru cei care încearcă să spună, o, dar el este capabil. Bine. Arătaţi-mi un interviu, 45 de minute cu un jurnalist bun, un interviu fără scenariu, live, la televizor. Şi dacă supravieţuieşte timp de 10 minute, mai vorbim. Este o ruşine absolută. (...) Sunt prea multe în joc. Şi se spune, o, dar Trump va ucide democraţia americană. Bine. Dacă acceptăm acest punct de vedere, asta înseamnă că (voi, democraţii care îl susţineţi pe Biden - n.r.) sunteţi complici la crimă, pentru că asiguraţi alegerea lui Trump”, a conchis fostul campion mondial de şah. 

CITEȘTE ȘI Garry Kasparov: România, Polonia, Ţările Baltice sunt în zona sigură. Mereu m-am simţit în siguranţă aici
CITEȘTE ȘI Kasparov: Putin este fericit să intervină oriunde poate, pentru a tulbura apele, dar România nu este un teritoriu în care el poate face un progres real. Moldova este însă cu siguranţă una dintre ţinte
CITEȘTE ȘI Garry Kasparov crede că ameninţarea nucleară este o cacealma a propagandei ruse, pentru că în realitate, Putin n-ar vrea să supere China. Cum vede sfârşitul războiului din Ucraina

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.