Candidatul republican la alegerile preşedenţiale din SUA, Donald Trump, a declarat marţi că va merge mai departe, aşa cum era stabilit, şi va lua parte la o dezbatere cu Kamala Harris, noua sa rivală democrată în alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, care, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, are o creştere fulminantă de popularitate şi deja l-a depăşit cu două procente, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Echipele de campanie ale lui Donald Trump şi Joe Biden se puseseră de acord ca cei doi să aibă două dezbateri: cea de la 27 iunie, găzduită de CNN, şi o a doua la 10 septembrie, găzduită de ABC News. Prima dezbatere s-a transformat într-un dezastru pentru Joe Biden, care în cele din urmă a fost nevoit să renunţe la candidatura pentru Casa Albă şi să o propulseze în locul său pe vicepreşedinta Kamala Harris. Soarta celei de-a doua dezbateri rămăasese incertă, dar marţi Donald Trump s-a declarat dispus să fie menţinută, având-o ca rivală pe Kamala Harris.

Mai mult, fostul preşedinte american a declarat reporterilor într-o conferinţă prin telefon că este dispus să aibă mai mult de o dezbatere cu Harris.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Trump mizează probabil pe atuurile sale combative din dezbateri pentru a încerca să o domine şi pe Kamala Harris, aşa cum s-a întâmplat cu Joe Biden. Fost procuror, în vârstă de 59 de ani, Harris a devenit favorita incontestabilă la nominalizarea democrată şi are creşteri vertiginoase de popularitate de la retragerea lui Joe Biden din cursa prezidenţială.

HARRIS, ÎN FAŢA LUI TRUMP

Astfel, potrivit unui sondaj Reuters / Ipsos dat publicităţii marţi, vicepreşedintele Kamala Harris are, pentru prima dată, un avans marginal de două puncte procentuale faţă de republicanul Donald Trump după ce preşedintele Joe Biden i-a predat ştafeta. Înainte de a se retrage, în sondajul de săptămâna trecută, Trump era în faţa lui Biden cu două puncte procentuale.

Noul sondaj, realizat luni şi marţi, a urmat atât Convenţiei Naţionale Republicane, unde Trump a acceptat joi oficial nominalizarea pentru cursa din 5 noiembrie, cât şi anunţului lui Biden de duminică că renunţă la candidatură şi o susţine pe Harris.

Harris, a cărei campanie spune că şi-a asigurat nominalizarea democrată, îl conduce pe Trump cu 44% faţă de 42% în sondajul naţional, o diferenţă care intră însă în marja de eroare de 3 puncte procentuale.

Harris şi Trump au fost la egalitate cu 44% într-un sondaj din 15-16 iulie, iar Trump a condus cu un punct procentual într-un sondaj din 1-2 iulie, ambele în aceeaşi marjă de eroare.

În timp ce sondajele la nivel naţional oferă semnale importante privind sprijinul americanilor pentru candidaţii politici, câteva state extrem de disputate înclină de obicei balanţa în Colegiul Electoral al SUA, care decide în cele din urmă cine câştigă alegerile prezidenţiale.

Un agent de sondaje din cadrul campaniei lui Trump a minimalizat orice sondaj care arată o creştere a sprijinului lui Harris, susţinând că este probabil ca aceasta să înregistreze o creştere temporară a popularităţii din cauza acoperirii mediatice pe scară largă a noii sale candidaturi. "Această creştere este probabil să înceapă să se manifeste în următoarele câteva zile şi va dura o perioadă", a declarat Tony Fabrizio, specialist în sondaje, într-o notă distribuită reporterilor din campania lui Trump.

Este de aşteptat ca în sondaje candidaţii să aibă adesea o creştere după acceptarea oficială a nominalizării partidului lor în cadrul unor convenţii televizate, precum cea organizată de Trump săptămâna trecută. Dar sondajul Reuters / Ipsos de marţi nu a arătat niciun semn în acest sens.

Cu sau fără creştere, cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos a subliniat motivele pentru care Biden s-a retras din cursă şi pentru care Harris l-a înlocuit pe listă.

HARRIS ESTE CONSIDERATĂ MAI INTELIGENTĂ DECÂT BIDEN ŞI TRUMP

O proporţie de 56% dintre alegătorii înregistraţi au fost de acord cu o afirmaţie conform căreia Harris, 59 de ani, este "aptă din punct de vedere mintal şi capabilă să facă faţă provocărilor", comparativ cu 49% care au spus acelaşi lucru despre Trump, 78 de ani. Doar 22% dintre alegători l-au evaluat astfel pe Biden.

Biden, în vârstă de 81 de ani, şi-a încheiat eforturile de realegere după o dezbatere cu Trump în care s-a bâlbâit adesea şi nu a reuşit să conteste agresiv atacurile lui Trump care includeau afirmaţii false.

Aproximativ 80% dintre alegătorii democraţi au declarat că îl privesc favorabil pe Biden, comparativ cu 91% care au spus acelaşi lucru despre Harris. Trei sferturi dintre alegătorii democraţi au declarat că sunt de acord cu afirmaţia conform căreia partidul şi alegătorii ar trebui să o susţină acum pe Harris, doar un sfert dintre aceştia afirmând că mai mulţi candidaţi ar trebui să concureze pentru nominalizarea partidului.

Atunci când votanţilor din sondaj li s-a prezentat un buletin de vot ipotetic care îl includea şi pe candidatul independent la preşedinţie Robert F. Kennedy Jr., Harris l-a devansat pe Trump cu 42% la 38%, un avantaj în afara marjei de eroare. Kennedy, favoritul a 8% dintre alegătorii din sondaj, trebuie încă să se califice pentru a apărea pe buletinul de vot în multe state, înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Marţi, Kamala Harris şi-a început campania în statul Wisconsin, o zonă critică de luptă. Ea a câştigat sprijinul principalelor figuri ale partidului, iar atenţia s-a îndreptat de atunci spre persoana pe care o va alege drept coechipier, pentru a deveni vicepreşedinte, dacă ea va câştiga în 5 noiembrie.

Mulţi respondenţi din sondajul Reuters/Ipsos au declarat că nu ştiu nimic despre democraţii consideraţi ca potenţiali candidaţi pentru a face parte din echipa lui Harris. Unu din patru alegători înregistraţi a declarat că nu a auzit niciodată de secretarul american pentru transporturi, Pete Buttigieg, un fost candidat prezidenţial democrat care a avut cea mai mare rată de favorabilitate - 37% - dintre potenţialii coechipieri ai lui Harris testaţi în sondaj.

Una din trei persoane nu auzise de guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, cam aceeaşi proporţie declarând că îl apreciază. Jumătate dintre alegătorii înregistraţi în cadrul sondajului nu auziseră niciodată de senatorul de Arizona Mark Kelly, iar două treimi nu ştiau nimic despre guvernatorul de Kentucky Andy Beshear.

Sondajul, care a fost realizat online, a intervievat 1.241 de adulţi americani la nivel naţional, inclusiv 1.018 alegători înregistraţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.