Justiţia spaniolă a abandonat principalul cap de inculpare a separatistului catalan Carles Puigdemont - cu privire la rolul pe care l-a jucat în secesiunea eşuată în 2017, după intrarea în vigoare a unei reforme penale controversate a stângii, aflate la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cazul în care Carles Puigdemont - care a fugit în Belgia pentru a se sustrage unor proceduri judiciare - este judecat într-o bună zi în Spania, această recalificare penală a faptelor ar putea conduce la pronunţarea unei pedeapse mai puţină dure împotriva sa.

Judecătoarea care-l urmăreşte pe fostul preşedinte regional, Pablo Llarena, ”îi aplică derogarea de la răzvrătire lui Puigdemont, dar menţine procedurile cu privire la delapidare şi nesupunere”, a anunţat joi, într-un comunicat, Tribunalul Suprem spaniol.

”DEZORDINE PUBLICĂ”

Delictul răzvrătirii - principalul capăt de inculpare a lui Carles Puigdemont - a fost abrogat în cadrul unei reforme a Codului Penal, adoptată la sfârşitul lui decembrie de către Parlamentul spaniol.

El a fost înlocuit cu cel de ”dezordine publică”, care este pedepsit cu pedepse mai uşoare.

Potrivit magistratei, această nouă calificare nu poate, însă să fie reţinută în cazul lui Carles Puigdemont, care urmează să fie eventual judecat cu privire la nesupunere şi deturnare de fonduri publice (delapidare).

Reforma controversată a Guvernului socialistului Pedro Sanchez - menită să ofere garanţii mişcării separatiste catalane, din care o parte susţine Executivul - a antrenattotodată o reducere a pedepselor acestei din urmă calificări.

Acest delict este pedepsit, astfel, cu închisoare de la unul la patru ani, în care nu există o voinţă de îmbogăţire.

Judecătoarea Llarena consideră însă că Carles Puigdemont nu este în măsură să beneficieze de această reducere.

În cazul în care se dovedeşte o voinţă de îmbogăţire, pedeapsa maximă pentru deturnare de fonduri publice poate creşte până la 12 ani de închisoare în Spania.

”Nu este vorba despre a accepta să fii condamnat cu privire la delicte care par minore, dar care nu sunt”, a subliniat joi seara Carles Puigdemont, care a sugerat că nu se va întoarce în Spania atât timp cât justiţia europeană nu va tranşa în favoarea sa, restabilindu-i imunitatea de eurodeputat.

”Ajungem la sfârşitul bătăliei judiciare în Europa şi o voi purta până la sfârşit (...). Nu mă voi întoarce (în Spania) încătuşat sau ducându-mă în faţa unui judecător spaniol”, a declarat el.

Avocatul său, Gonzalo Boye, a anunţat că justiţia europeană ar putea pronunţa o hotărâre la sfârşitul lui februarie sau în martie.

Guvernul regional catalan condus de către Carles Puigdemont a încercat, în octombrie, 2017, să se rupă prin secesiune din Spania, prin organizarea unui refererndum de autodeterminare, interzis de către justiţie, după care Parlamentul local a declarat unilateral independenţa regiunii.

Madridul a suspendat, atunci, autonomia regiunii, iar liderii separatişti au fost încarceraţi sau au fugit în străinătate, ca Carles Puigdemont.

”COVOR ROŞU”

Pedro Sanchez, care a ajuns la putere un an mai târziu, a făcut din calmarea cataloniei una dintre marile sale priorităţi.

El a reluat un dialog deschis cu o parte a separatiştilor catalani, aflaţi în continuare la putere în regiune, şi i-a graţiat, în 2021, pe cei nouă lideri separatişti condamnaţi la pedepse cuprinse între nouă şi 13 ani de închisoare cu privire la rolul pe care l-au jucat în secesiunea eşuată din 2017.

În virtutea reformei penale a Guvernului, ei ar putea să beneficieze, la rândul lor, de o revizuire a pedepselor - şi anume ineligibilitatea, care nu a fost ridicată prin graţierea guvernamentală.

Această reformă a Codului Penal a fost percepută drept un pariu foarte riscant al lui Pedro Sanchez, cu mai puţin de un an înaintea alegerilor legislative.

Dreapta - care-i devansează pe socialişti în sondaje - a atacat furibund acest text, pe care unii baroni socialişti nu ezită să-l critice pe faţă.

”Pedro Sanchez îşi respectă promisiunea Puigdemont se va întoarce în Spania,,, pe covorul roşu”, a denunţat joi Elias Bendodo, liderul Partidului Popular (PP, dreapta).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.