Curtea Constituţională a Kuwaitului a invalidat alegerile legislative din 2022 şi s-a pronunţat în favoarea restabilirii fostului Parlament, într-o ţară zguduită de ani de zile de crize politice repetate, relatează AFP,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Opoziţia - care a boicotat alegerile legislative din ultimii zece ani, acuzând amestecuri ale Exectivului în puterea legislativă - a obţinut, la sfârşitul lui seprembrie o majoritate de 28 din cele 50 de mandate în Adunarea Naţională.

”Curtea Constituţională kuwaitiană a dat duminică un verdict care invalidează rezultatul alegerilor Adunării Naţionale”, din cauza neregulilor privind dizolvarea Parlamentului precedent, potrivit agenţiei oficiale kuwaitiene de presă Kuna.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ea s-a pronunţat în favoarea restabilirii fostului Parlament, ales în 2020, dizolvat în iunie de către prinţul moştenitor, şeicul Mishal al-Ahmad al-Jaber Al-Sabah, potrivit Kuna.

Potrivit avocatului Nawaf Al-Yassine, hotărârea de a invalida ultimele alegeri legislative are loc în urma mai multor recursuri prin care s-a contestat regularitatea procedurilor scrutinului.

”Recursurile privesc invaliditatea procesului electoral, decretele de convocare a alegerilor şi decretul de dizolvare a precedentei Adunări Naţionale”, a declarat el AFP.

Spre deosebire de alte ţări de la Golful Persic, Kuwaitul are o viaţă politică dinamică - un Parlament ales din patru în patru ani, dotat cu puteri legislative largi, în care dezbaterile sunt adesea aprige.

Această ţară petrolieră bogată este zguduită, însă, de ani de zile, de crize politice repetate, care au blocat reforme economice.

INSTABILITATE POLITICĂ

Kuwaitul este condus de către familia domnitoare Al-Sabah, care deţine cheile puterii, în pofida faptului că aleşii au prerogative importante şi care nu ezită să tragă la răspundere miniştri din familia regală acuzaţi de proastă gestiune, eventual de corupţie.

Actualul emir, Nawaf al-Ahmad Al-Sabah, în vârstă de 85 de ani, s-a retras din viaţa poliitică în favoarea prinţului moştenitor.

Partidele politice nu sunt nici interzise şi nici recunoscute, însă numeroase grupări, inclusiv islamişti, acţionează de facto ca formaţiuni politice.

Guvernul a demisionat la 23 ianuarie, la tri luni după ce a fost format, un ultim episod al crizei politice profunde din ţară.

Acest al şaselea guvern format în trei ani a depus jurământul în octombrie, după victoria opoziţiei în alegerile legislative, cu speranţa de a pune capăt turbulenţelor politice care opreau orice încercare de reformă.

Această demisie a avut loc în contextul în care parlamentari voiau să interpeleze doi miniştri pe tema unei dezbateri privind împrumuturile de consum şi unei proaste gestinonări a finanţelor publice în acest stat bogat, una dintre principalele ţări exportatoare de petrol brut din lume.

Guvernul demisionar a promis să abordeze dosare importante, precum proiecte de dezvoltare, lupta împotriva corupţiei şi investiţiile.

Instabilitatea Kuwaitului a ”răcit” apetitul investitorilor şi a blocat reformele în această ţară bogată, dar care nu reuşeşte să-şi diversifice economia, la fel ca puternicii ei vecini Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.