Curtea de Apel a Parisului a respins joi, după mai multe amânări, cea mai mare parte a unui recurs prin care tabăra lui Nicolas Sarkozy contesta validitatea anchetei cu privire la o finanţare libiană a campaniei sale prezidenţiale din 2007, potrivit unor surse apropiate dosarului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sesizată de către fostul şef de stat şi de către mai mulţi apropiaţi ai acestuia inculpaţi în anchetă, Camera de Instrucţie a validat, astfel, investigaţiile lansate în urmă cu opt ani în acest dosar cu multiple ramificaţii.

Apărarea poate, în continuare, să facă recurs în casaţie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Curtea de Apel a anulat parţial unul dintre motivele inculpării lui Nicolas Sarkozy cu privire la încălcarea Codului Electoral.

”Vedem că există un corporatism judiciar, pentru că, într-un dosar care nu este nici făcut şi nici de făcut, care este un scandal (...), Camera de Instrucţie tocmai a acoperit nulităţi de procedură care arată că nu mai există Cod de Procedură Penală în Franţa”, a denunţat Francis Szpiner, unul dintre avocaţii omului de afaceri Alexandre Djouhri, inculpat din ianuarie în această anchetă.

”Să vedem că toate mijloacele sunt respinse este, cu toate acestea, îngrijorător, ceea ce înseamnă că avocaţii greşesc întotdeauna, iar Parchetul General are întotdeauna dreptate”, a denunţat, la rândul său, Jean-Marc Delas, alt avocat al omului de afaceri.

”Este stupefiant, într-un dosar de această natură, un faisco judiciar de la bun început, contruit pe nisip. Fantasma este prezentă în continuare”, a adăugat el.

În schimb, Vincent Brengarth, avocatul ONG-ului Sherpa, a cărui constituire ca parte civilă era contestată de tabăra Sarkozy, şi-a exprimat ”satisfacţia”.

”Cred că judecătorii au rezistat unor presiuni de tot felul”, a declarat el pentru AFP.

Ancheta a fost deschisă după publicarea de către Mediapart, în 2012, între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, a unui document care ar dovedi faptul că această  campanie victorioasă a lui Nicoas Sarkozy din 2007 a fost finanţată de regimul lui Muammar Gaddafi.

În decurs de şapte ani, magistraţii au strâns o mulţime de indicii tulburătoare - mărturii ale unor demnitari libieni, note ale serviciilor secrete de la Tripoli - care au substanţiat această teză.

Cu toate acestea, ei nu au găsit nicio probă materială, în pofida faptului că mutarea unor fonduri suspecte a condus, până în prezent, la nouă inculpări.

Într-o vastă ofenisvă procedurală, fostul şef de stat şi foştii săi miniştri Claude Guéant, Éric Woerth şi Brice Hortefeux - inculpaţi cu toţii, cu excepia celui din urmă - au ridicat problema nulităţii acestor investigaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.