Trei organizaţii nonguvernamentale (ONG) au depus o plângere la un tribunal judiciar de la Paris cu privire la ”crime împotriva umanităţii” şi ”crime de război” în atacurile de la Duma şi Ghouta de Est, în apropiere de Damasc, imputate regimului lui Bashar al-Assad, soldate cu 1.400 de morţi, în urmă cu şapte ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Invocând ”competenţa extrateritorială” a justiţiei franceze, Centrul Sirian pentru Presă şi Libertatea de Exprimare (SCM), Open Society Justice Initiative (OSJI) şi Syrian Archive au depus luni această plângere, constituindu-se părţi civile, pentru ca un judecător de instrucţie să poată efectua investigaţii cu privire la atacuri cu gaz sarin, în august 2013, în oraşul Duma şi în Ghouta orientală, în apropiere de Damasc.

Această plângere, care are la bază numeroase mărturii şi probe documentare - inclusiv forografii şi înregistrări video - urmăreşte să permită ”stabilirea responsabilităţii celor care au ordinat şi pus în aplicare aceste atacuri”, anunţă într-un comunicat cele trei ONG-uri, care subliniază că au procedat la o ”analiză a lanţului de comandă militar sirian”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Directorul Syrian Archive, Hadi al Khatib, citat în comunicat, consideră că Guvernul sirian, care ”nu este transparent în privinţa producţiei, utilizării şi depozitării stocului său de armament chimic”, ”este necesar să dea socoteală”.

”În afară de anchetarea şi urmărirea penală a acestor infracţiuni, atunci când sunt competente, statele este necesar să coopereze în vederea înfiinţării unui Tribunal Special, însărcinat să le judece”, pledează directorul SCM Mazen Darwish.

Cele trei ONG-uri au depus o plângere, în octombrie 2020, la Parchetul federal german, care viza atât faptele din 2013, cât şi un atac cu gaz sarin comis în aprilie 2017 la Khan Shaykhun, o locaitate situată între Damasc şi Alep.

”Cerem judecătorului de instrucţie francez să efectueze investigaţii coordinate împreună cu Procurorul General german”, declară la rândul său Steve Kostas, un avocatmembru al OSJI, citat în acest comunicat.

În urma atacurilor din 2013, regimul al-Assad s-a angajat să-şi distrugă stocul de armament chimic.

Însă, potrivit unui raport întocmit de OSJI şi Syrian Archive, prezentat în octombrie 2020, Siria dispune de un program de înarmare chimică ”în continuare robust”, iar puterea siriană se foloseşte de ”stratageme” pentru a înşela Organizaţia pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC), însărcinată cu distrugerea armamentului chimic sirian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.