Cea mai înaltă jurisdicţie din Hong Kong a confirmat marţi o lărgire la locuinţele sociale şi la moştenire a drepturilor cuplurilor de acelaşi sex, cărora Guvernul li se opunea, relatează AFP.
”Curtea respinge în unanimitate” recursurile formulate de către Guvernul din Hong Kong, scrie în două hotărâri judecătoreşti preşedintele Curţii de Apel Final locale Andrew Cheung.
Într-una dintre ele, magistratul scrie că politica de excludere a cuplurilor de acelaşi sex de la parcul locativ social şi de la apartamentele subvenţionate, vândute în cadrul unui program de acces la proprietate, ”nu pot să fie justificate”.
”În cazul cuplurilor de acelaşi sex care nu au mijloace să plătească o locuinţă în parcul locativ privat, politica de excludere a Guvernului ar putea însemna că acestea sunt private de orice posibilitate realistă de a împărtăşi o viaţă de familie sub acelaşi acoperiş”, scrie el.
Parcul locativ public găzduieşte aproximativ 28% dintre cei 7,5 milioane de locuitori au acestei regiuni administrative speciale a Chinei.
Avocata Monica Carss-Frisk, care reprezintă Executivul local, a subliniat într-o audiere, în octombrie, că politica locuinţei este concepută să favorizeze ”procrearea” între parteneri de sex opus.
Judecătorul Cheung i-a replicat că cuplurile heterosexuale fără copii sunt autorizate să depună o cerere pentru a obţine o locuinţă publică şi că mulţi dintre ei nu plănuiesc să aibă copii.
Aceste hotărâri pun capăt unei bătălii judiciare de şase ani, declanţată după ce Nick Infinger, un rezident permanent care s-a căsătorit cu partenerul său în 2018, în Canada, a dat Guvernul în judecată după ce a fost împiedicat, împreună cu soţul său, să aibă acces la o locuinţă socială, din cauză că nu formează o ”familie obişnuită”.
”Sper ca Hong Kongul să devină mai egalitar şi mai drept. Hotărârile judecătoreşti pronunţate azi recunosc că cuplurile de acelaşi sex se pot iubi şi că merită să trăiască împreună”, a declarat presei Infinger.
Guvernul din Hong Kong a anunţat că ia notă de hotărârea justiţiei.
”Vom studoi atent hotărârea şi vom consulta Departamentul Justiţiei pentru a lua măsurile adevcate”, a anunţat un purtător de cuvânt.
REGULI ”DISCRIMINATORII ŞI NECONSTITUŢIONALE”
Alt cuplu de acelaşi sex - Henry Li şi Edgar Ng - luptau la rândul lor împotriva Guvernului local din 2019, tot pe tema locuinţei, dar şi cu privire la regulile succesiunii.
După sinuciderea lui Edgar Ng, un an mai tîrziu, văduvul a continuat lupta.
În problema moşternirii, judecătorii permanenţi ai Curţii de Apel Final de la Hong Kong Joseph Fok şi Roberto Ribeiro stabilesc în hotărârea lor de marţi că regulile existente sunt ”discriminatorii şi neconstituţionale” şi arată că autorităţile ”nu au reuşit să justifice diferenţa de tratament” a cuplurilor de acelaşi sex.
În virtutea legii, cuplurile de acelaşi sex nu pot beneficia de reguli aplicate ”soţului” şi ”femeii” la moştenire. Ng şi-a exprimat temerea, înainte de moarte, că bunurile sale nu vor reveni partenerului său, în lipsa unui testament.
Politica actuală ”nu este doar umilitoare, ea este iraţională şi nedreaptă”, a denunţat avocatul lui Infinger şi Li, Timothy Otty.
Cei doi bărbaţi au obţinut câştig de cauză în dosarele lor, după care Guvernul a formulat recurs la cea mai înaltă jurisdicţie din Hong Kong, în februarie.
Asociaţia de apărarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor Hong Kong Marriage Equality a salutat hotărârile şi a îndemnat Guvernul să ”pună imediat capăt excluderii căsătoriei cuplurilor de acelaşi sex”.
O anchetă realizată de către trei universităţi arăta anul trecut că 60% dintre locuitorii din Hong Kong erau în favoarea căsătoriei pentru toţi.
Hotărârile pronunţate marţi intervin după ce aceeaşi Curte de Apel Final a pronunţat în 2023 o hotărâre istorică prin care le ordonă autorităţilor să creeze - în termen de doi ani - un ”cadru alternativ” care să recunoască drepturile cuplurilor de acelaşi sex.
Judecătorii Curţii au stabilit totodată că o căsătorie este ”limitată la cuplurile de sex opus”.
Activişti LGBT din Hong Kong declară că speră ca acest cadru viitor să permită o mai bună garantare a drepturilor persoanelor în loc să se bazeze pe victoriile obţinute în justiţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.