Justiţia britanică a confirmat vineri retragerea cetăţeniei britanice lui Shamima Begum, o londoneză care a intrat în gruparea Statul Islamic (SI), în Siria, pe când avea vârsta de 15 ani, şi care a încercat în mai multe rânduri să facă ape apel - fără succes -, un caz emblematic în Regatul Unit în problema întoarcerii în ţară a familiilor jihadiştilor, relatează AFP.
Curtea de Apel din Londra a respins ”în unanimitate” apelul lui Shamima Begum, în prezent în vârstă de 24 de ani, împotriva unei hotărâri a justiţiei din 2019, anunţă judecătoarea Sue Carr.
Shamima Begum has lost an appeal against the removal of her British citizenship.
— Sky News (@SkyNews) February 23, 2024
Dame Sue Carr, one of the appeal judges who ruled on the case, said that they agreed with the commission's decision on Ms Begum's citizenship and dismissed her appeal https://t.co/bWXMtzMyDC pic.twitter.com/9HleWREgPW
Tânăra, care trăieşte în prezent într-o tabără în Siria, se declară victima unui trafic, cu privire la care a fost respins un prim recurs, şi nu se mai poate întoarce în regat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Putem susţine că hotărârea în cazul lui Shamima Begum a fost dură, dar putem susţine şi că domnişoara Begum este responsabilă de propria sa nefericire”, a declarat magistrata citind hotărârea.
Sarcina Curţii era să spună dacă hotărârea cu privire la retragerea cetăţeniei britanice era ilegală.
”Noi am conchis că nu este cazul şi am respins apelul”, a anunţat magistrata.
Avocatul lui Shamima Begum, Daniel Furner, a anunţat că apărarea va continua ”lupta până când ea va obţine dreptate şi se va întoarce acasă”.
CĂSĂTORITĂ CU UN JIHADIST
În Regatul Unit, dosarul său este emlematic în problema delicată a întoarcerii familiilor jihadiştilor prinţi sau ucişi în Siria şi în Irak, după căderea ”califatului” SI în 2019.
Shamima Begum a părăsit Londra la începutul lui 2015, împreună cu două prietene.
Apărarea sa a prezentat-o drept o victimă a unii trafic organizat de SI cu scopul de a o da în căsătorie.
În Siria, ea s-a căsătorit la câteva zile după sosire cu un jihadist SI cu opt ani mai în vârstă ca ea, cu care a făcut doi copii, morţi la vârste mici.
După ce a fugit din calea luptelor, a ajuns, în februarie 2019, într-o tabără siriană.
Ea era însărcinată, la acea vreme, cu un copil care a murit la scurt timp după naştere, un lucru care a alimentat critici la adresa Guvernului britanic de atunci, şi a cerut să se întoarcă în Regatul Unit.
Însă cetăţenia i-a fost retrasă în 2019, de către Ministerul britanic de Interne, din motive de securitate naţională.
Aceasta este o retragere ”ilegală”, potrivit unei avocate a tinerei, Samantha Knights, care a denunţat la o audiere, în octombrie, la Curtea de Apel din Londra, ”deficienţe ale statului” şi eşecul autorităţilor de a o împiedica să plece pe când era o adolescentă.
Avocatul Ministerului de Interne, James Eadie, a subliniat că ”faptul că cineva s-a radicalizat şi a putut fi manipulat nu este în contradicţie cu evaluarea că reprezintă un risc la adresa securităţii naţionale”.
”SUSPICIUNE CREDIBILĂ”
”Dacă Guvernul crede că Shamima Begum a comis o infracţiune, ea ar trebui să fie urmărită într-un tribunal britanic. Retragerea cetăţeniei nu este un răspuns”, a reacţionat vineri directoarea ONU-ului britanic de apărarea drepturilor omului Reprieve, Maya Foa.
Ministerul de Interne a salutat, la rândul său, hotărârea Curţii de Apel.
”Prioritatea noastră rămâne menţinerea securităţii Regatului Unit şi vom apăra cu vigoare orice hotărâre luată în acest sens”, subliniază un purtător de cuvânt al Home Office.
La începutul lui 2020, Comisia specială însărcinată cu apeluri în domeniul imigraţiei, a stabilit că hotărârea retragerii cetăţeniei nu o transformă pe Shamima Begum într-o apatridă, pentru că ea este bangladeză după părinţii săi.
Însă Dacca a refuzat să o primească.
Ultima hotărâre pronunţată la începutul lui 2023 în acest dosar arată că există o ”suspiciune credibilă” că Shamima Begum a fost victima unui trafic către Siria în vederea unei ”exploatări sexuale” şi că serviciile statului au comis ”încălcări” lăsând-o să se ducă în această ţară.
Însă judecătorul a stabilit că această ”suspiciune” este ”insuficientă” pentru ca argumentele apărării să pevaleze.
În 2020, tânăra a provocat indignare în Regatul Unit, după ce a declarat într-un interviu, pe care l-a dat purtând un văl negru integral, că nu are niciun regret.
Ea a implorat Guvernul britanic, în 2021, să o lase să se întoarcă în regat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.