Un tribunal din Moscova a decis joi ca jurnalistul american Evan Gershkovich, reporter al cotidianului "The Wall Street Journal", reţinut de FSB pentru acuzaţia de spionaj în favoarea Washingtonului, să fie arestat pentru două luni, relatează Reuters, care menţionează că aceasta este cea mai gravă acţiune împotriva unui jurnalist străin de când Rusia a invadat Ucraina.
El a fost adus de la Ekaterinburg la Moscova, unde un tribunal, în cadrul unei audieri cu uşile închise, a dispus ca acesta să fie ţinut în arest preventiv până la 29 mai.
Agenţia rusă de presă TASS a precizat că acest caz a fost marcat ca fiind "strict secret".
Lui Daniil Berman, un avocat care îl reprezintă pe reporter, nu i s-a permis să intre în sala de judecată şi nici nu i s-a permis să vadă acuzaţiile, a declarat Berman reporterilor aflaţi afară.
Un reporter Reuters a văzut cum Gershkovich, îmbrăcat într-o haină galbenă, a fost scos din clădirea tribunalului din Moscova după audiere şi urcat într-o dubă neagră de către agenţii FSB. El va fi deţinut cel mai probabil în închisoarea Lefortovo din capitală, un centru de detenţie preventivă al FSB. Închisoarea din centrul Moscovei, datând din secolul al XIX-lea, este renumită că în perioada sovietică deţinea prizonieri politici.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Court arrests The Wall Street Journal journalist Evan Gershkovich
— NEXTA (@nexta_tv) March 30, 2023
He could face up to 20 years in prison on "espionage" charges.
Gershkovich's case is marked "top secret," and he did not plead guilty.
"Izvestia" published a video of Gershkovich allegedly being taken from the… pic.twitter.com/yx27CK6xAt
Serviciul de securitate FSB al Rusiei anunţase joi dimineaţă că a deschis un dosar penal împotriva cetăţeanului american Evan Gershkovich sub suspiciunea de spionaj, iar Kremlinul a declarat că acesta a fost "prins în flagrant delict".
Gershkovich, care lucrează pentru WSJ de ceva mai mult de un an, a declarat în faţa instanţei că este nevinovat.
Angajatorul său a spus că dosarul - primul caz penal intentat pentru spionaj împotriva unui jurnalist străin în Rusia post-sovietică - se bazează pe o acuzaţie falsă.
Conform legislaţiei ruse, spionajul poate fi pedepsit cu până la 20 de ani de închisoare.
Cazul este de natură să înrăutăţească şi mai mult relaţiile deja dificile dintre Rusia şi Statele Unite.
GERSHKOVICH ESTE ACUZAT CĂ A SPIONAT O FABRICĂ MILITARĂ ÎN EKATERINBURG
FSB l-a acuzat pe Gershkovich că a adunat informaţii clasificate drept secret de stat despre o fabrică militară. Nu a menţionat numele fabricii şi nici nu a spus unde se află, dar a declarat că l-a reţinut pe jurnalistul în vârstă de 31 de ani în oraşul Ekaterinburg, din Urali, în timp ce acesta încerca să obţină informaţii secrete. FSB nu a furnizat dovezi documentare sau video ale vinovăţiei sale.
"S-a stabilit că E. Gershkovich, acţionând în baza unei misiuni din partea americană, colecta informaţii clasificate ca secret de stat despre activitatea uneia dintre întreprinderile complexului militaro-industrial al Rusiei", a declarat FSB.
Ziarul The Wall Street Journal a declarat într-un comunicat că este "profund îngrijorat" pentru siguranţa lui Gershkovich şi "neagă vehement acuzaţiile FSB şi solicită eliberarea imediată a reporterului său "de încredere şi dedicat".
Gershkovich este americanul cu profil cel mai pregnant arestat în Rusia de la vedeta de baschet Brittney Griner, care a fost prinsă la sosirea la Moscova cu ulei de canabis cu o săptămână înainte de invazia rusă din Ucraina şi a fost eliberată într-un schimb de prizonieri zece luni mai târziu.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat joi că nu este prima dată când un rol de jurnalist străin este folosit ca acoperire pentru spionaj şi că activităţile lui Gershkovich "nu au legătură cu jurnalismul".
Ambasada SUA la Moscova nu a făcut deocamdată niciun comentariu. O sursă diplomatică americană a declarat pentru Reuters că ambasada nu a fost informată cu privire la incident şi că a cerut explicaţii de la autorităţile ruse.
Acest caz aminteşte de cel al jurnalistului american Nicholas Daniloff, care a fost reţinut şi acuzat de spionaj de Uniunea Sovietică în 1986, înainte de a fi eliberat şi trimis acasă fără acuzaţii. Daniloff a declarat că i s-a pus la cale o înscenare.
CINE ESTE EVAN GERSCHKOVICH
Evan Gershkovich, care relatează despre subiecte din Rusia din 2017, s-a alăturat biroului din Moscova al The Wall Street Journal în ianuarie anul trecut.
Fiu al unor emigranţi evrei sovietici, în ultimele luni el a acoperit în principal politica rusă şi conflictul din Ucraina. Înainte de WSJ, el lucrase pentru Moscow Times şi pentru agenţia France Presse.
Iaroslav Şirşikov, expert politic din Ekaterinburg, a declarat pentru Reuters că a fost intervievat de Gershkovich în urmă cu două săptămâni şi urma să se întâlnească din nou cu acesta joi. El a spus că reporterul american l-a întrebat despre atitudinea localnicilor faţă de grupul de mercenari Wagner care luptă în Ucraina şi i-a spus că vrea să meargă la Nijni Taghil, un oraş în care se află o mare fabrică de tancuri, pentru a-i întreba pe locuitori cum a evoluat opinia lor despre conflictul din Ucraina. Şirşikov a declarat că Gershkovich nu i-a spus nimic despre faptul că ar fi vrut informaţii despre fabrica militară şi consideră că acesta nu era "un duşman al Rusiei".
Rusia a înăsprit legile de cenzură de când a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, la 24 februarie anul trecut, în ceea ce a numit o "operaţiune militară specială". Persoanele considerate că au "discreditat" armata fac, de pildă, închisoare.
CITEȘTE ȘI Un tată rus, condamnat pentru insultarea armatei şi a cărui fiică a fost luată de serviciile sociale, a fost reţinut în Belarus după ce a fugit din arestul la domiciliuDefiniţia a ceea ce constituie un secret de stat, în special în sfera militară, a fost şi ea extinsă.
"OSTATIC" PENTRU UN VIITOR SCHIMB DE PRIZONIERI?
"Problema este că legislaţia rusă recent actualizată şi interpretarea spionajului de către FSB permit astăzi încarcerarea oricărei persoane care este pur şi simplu interesată de afacerile militare", a declarat Tatiana Stanovaya, un observator al Kremlinului şi fondator al firmei de analiză politică R.Politik. Ea crede că, din câte se pare, Rusia l-a luat pe Gershkovich "ostatic", pentru un posibil viitor schimb de prizonieri.
Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei RIabkov, a declarat că este prea devreme pentru a vorbi despre posibilitatea unui astfel de schimb.
Alţi jurnalişti străini care acoperă Rusia şi-au exprimat online sprijinul pentru Gershkovich, spunând că acesta este un reporter profesionist, nu un spion.
Andrei Soldatov, autor de cărţi şi expert în agenţiile de securitate din Rusia, a declarat pe Twitter: "Evan Gershkovici este un jurnalist foarte bun şi curajos, nu un spion. Este un atac pe faţă la adresa tuturor corespondenţilor străini care încă mai lucrează în Rusia. Şi înseamnă că FSB a scăpat din lesă".
Organizaţia Human Rights Watch, cu sediul la New York, a cerut eliberarea jurnalistului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.