Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit joi de către Comitetul Nobel norvegian jurnaliştilor Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia, pentru ”lupta lor curajoasă” în apărarea libertăţii de exprimare în Filipine şi Rusia.
Maria Ressa, în vârstă de 58 de ani, şi Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, ”reprezintă toţi jurnaliştii care apără acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii tot mai vitrege”, a anunţat jo preşedinta Comitetului, Berit Reiss-Andersen.
Laureaţii prestigiosului premiu, în valoare de zece milioane de coroane suedeze (1,1 milioane dolari), au fost anunţaţi de către Institutul Nobel Norvegian la Oslo.
LIVE: The 2021 Nobel Peace Prize is announced https://t.co/k0lenCbDuZ
— Reuters (@Reuters) October 8, 2021
Ei au fost selectaţi din 329 de candidaţi. Opozante belaruse sau campioana luptei împotriva modificărilor climatice Greta Thunberg se aflau între favoriţi.
ONU îi felicită pe cei doi jurnalişti.
”Este o tematică dragă lor”, a declarat presei directoarea Informaţiilor ONU la Geneva, Allessandra Vellucci. ”Este foarte important pentru drepturile omuloui”, a adăugat ea.
Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului a denunţat în ultimii ani o creştere a atacurilor vizând jurnalişti.
Maria Ressa, în vârstă de 58 de ani, este o jurnalistă filipineză şi fondatoarea site-ului Rappler.
O reprezentantă a presei independente, ea se află în conflict cu regimul lui Rodrigo Duterte, care nu a ezitat să o aresteze cu privire la o ”defăimare cibenetică”.
Anchetele sale jurnalistce sunt foarte dure împotriva politicii în lupta împotriva drogurilor a Guvernului filipinez.
Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, este un jurnalist rus, redactorul-şef al Novaia Gazeta, considerat drept ”singurul ziar cu adevărat crtic cu o influenţă naţională în Rusia de azi” de către Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor.
Între favoriţii caselor de pariuri se aflau Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu cea mai bună cotă, de trei la unu, dar şi activista Greta Thunberg, cu cote de până la nouă la unu, Reporters Sans Frontières (RSF), cuo cotă de 16,5 la unu sau opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia, cu o cotă de 18 la unu.
Programul Alimentar Mondial (PAM) a fost recompensat în 2020 cu Premiul Nobel pentru Pace, ”pentru eforturle sale în lupta împotriva foametei în lume”
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.