Junta militară din Niger care a preluat puterea săptămâna trecută şi l-a înlăturat pe preşedintele ales în mod democratic Mohamed Bazoum a declarat luni că guvernul răsturnat de la putere a autorizat Franţa să efectueze atacuri asupra Preşedinţiei pentru a încerca să-l elibereze pe Bazoum, relatează Reuters.
Junta militară, care l-a închis pe Bazoum în palatul prezidenţial începând de miercuri, a avertizat în privinţa încercărilor străine de a-l extrage, spunând că ar duce la vărsare de sânge şi haos.
Declaraţiile în numele militarilor au fost făcute de colonelul de armată Amadou Abdramane, unul dintre autorii loviturii de stat, la televiziunea de stat. El a declarat că autorizaţia de atac al Franţei a fost semnată de ministrul nigerian al afacerilor externe, Hassoumi Massoudou, în calitate de prim-ministru.
Massoudou nu a putut fi contactat pentru comentarii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Franţa a condamnat lovitura de stat şi a cerut ca Bazoum să fie repus în funcţie, dar nu a anunţat nicio intenţie de a interveni militar. Luni, Parisul nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii, menţionează Reuters.
Lovitura de stat din Niger a urmat după preluări ale puterii de către militari în Mali şi Burkina Faso, ţări vecine, în ultimii doi ani, toate pe fondul unui val de sentimente anti-franceze.
Franţa are trupe în regiune de un deceniu, ajutând la combaterea unei insurgenţe islamiste, dar unii localnici spun că doresc ca Parisul să nu mai intervină în afacerile lor.
CUI FOLOSEŞTE LOVITURA DE STAT DIN NIGER
Nigerul a fost un aliat cheie în campaniile occidentale din Sahel împotriva insurgenţilor legaţi de al-Qaida şi Statul Islamic şi există temeri că lovitura de stat ar putea deschide uşa unei influenţe ruseşti mai mari în regiune şi, de asemenea, ar permite insurgenţilor să se extindă.
Pe de altă parte, China este al doilea cel mai mare investitor străin din Niger, după fosta putere colonială Franţa, şi a investit în ultimele două decenii miliarde de dolari în această ţară fără ieşire la mare din Africa de Vest, în special pentru explorarea petrolului şi a uraniului. De la lovitura de stat de săptămâna trecută, China afirmă că monitorizează îndeaproape situaţia şi îndeamnă părţile din Niger să menţină stabilitatea.
Susţinătorii juntei au ars duminică steaguri franceze şi au atacat ambasada Franţei din capitala Nigerului, Niamey, determinând poliţia să facă uz de gaze lacrimogene.
Într-un alt comunicat, junta a acuzat Franţa că a tras asupra protestatarilor, rănind şase persoane. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că orice atac asupra intereselor franceze din Niger va fi întâmpinat cu un "răspuns rapid şi intransigent".
Blocul regional vest-african ECOWAS a impus sancţiuni şi a declarat că ar putea autoriza folosirea forţei dacă liderii loviturii de stat din Niger nu îl repun în funcţie pe preşedintele Bazoum în termen de o săptămână.
Preşedintele Ciadului, Mahamat Idriss Deby, a zburat în Niger în weekend pentru a ajuta la medierea crizei şi a postat imagini pe reţelele de socializare în care apare întâlnindu-se cu Bazoum şi, separat, cu liderul loviturii de stat Abdourahamane Tiani, pe care junta l-a declarat şef de stat. Deby a declarat că au purtat discuţii pentru a explora modalităţi "de a găsi o soluţie paşnică".
Deby a preluat puterea în 2021, după moartea tatălui său Idriss Deby, fostul preşedinte aflat la putere de mult timp, dar a rămas un aliat apropiat al Franţei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.