Europarlamentarii din partidul eurosceptic britanic UKIP şi liderul lor au fost criticaţi dur marţi, în Parlamentul European şi au fost ironizaţi de preşedintele CE Jean-Claude Juncker, după ce au făcut campanie pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În discursul rostit în plenul Parlamentului European, Juncker i-a întrebat pe memrbii UKIP de ce iau parte la o sesiune menită să discute consecinţele ieşirii Londrei din blocul comunitar.

„Trebuie să respectăm democraţia britanică şi modul în care au exprimat-o” alegătorii a spus preşedintele C.E., declaraţie ce a fost întâmpinată cu aplauze de europarlamentarii formaţiunii britanice eurosceptice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Este ultima data când aplaudaţi aici (…) şi, într-o anumită măsură, sunt foarte surprins că sunteţi aici. Aţi luptat pentru ieşire. Poporul britanic a votat în favoarea ieşirii. De ce sunteţi aici?”, a adăugat Juncker.

La rândul său, liderul grupului PPE din Parlamentului European, Manfred Weber, l-a criticat dur pe liderul UKIP, Nigel Farage. „Dacă ai avea puţină decenţă, Nigel Farage, ţi-ai cere scuze din partea Marii Britanii pentru că ai minţit. Să îţi fie ruşine”, a spus el.

Liderul UKIP a stat lângă Juncker în PE. Înainte de începerea şedinţei, Farage a mers să discute cu Juncker. Ambii oficialii au părut relaxaţi, iar când Farage a vrut să plece, Juncker l-a luat în braţe şi s-a prefăcut că îl pupă pe obraz.

Parlamentul European s-a reunit marţi pentru a discuta consecinţele referendumului din Marea Britanie, la care majoritatea alegătorilor au votat pentru ieşirea din UE. Cu această ocazie, Juncker a afirmat că votul majorităţii britanicilor trebuie respectat. “Democraţia este democraţie (...). În pofida votului, poporul britanic rămâne prietenul nostru”, a spus el.

Juncker a admis că a fost întristat de rezultatul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii din UE şi că ar fi vrut ca Regatul Unit să rămână parte a blocului european.

În prezent, însă, Londra trebuie să activeze cât mai repede Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, a adăugat el.

„Trebuie să clarificăm situaţia cât mai rapid posibil. Dar tot sunt trist, pentru că nu sunt un robot, un birocrat insipid sau un tehnocrat”, a spus Juncker. “Sunt un european, am dreptul să spun că regret rezultatul votului britanic”, a adăugat el.

Şeful Comisiei Europene a subliniat că UE şi Londra nu vor purta negocieri secrete şi că nu vor exista niciun fel de discuţii privind termenii Brexit până când Marea Britanie nu va activa Articolul 50.

În ceea ce priveşte viitorul UE, Juncker a a dat asigurări că Executivul „va continua ceea ce a promis la începutul mandatului”. El a insistat, însă, că Europa va rămâne una socială şi că valorile sale nu se vor schimba. „Nici obosit, nici bolnav, voi lupta până la ultima suflare pentru o Europă unită”, a dat el asigurări.

„Acesta nu este momentul să ne orientăm spre interior. Acesta nu este momentul pentru fragmentare”, a adăugat şeful Comisiei Europene.

Tot marţi, liderii europeni, inclusiv premierul David Cameron, se reunesc la Bruxelles pentru prima dată de la anunţarea rezultatelor referendumului. Cameron şi-a anunţat demisia, ce urmează să intre în vigoare în luna octombrie, şi a precizat că îi va lăsa susccesorului să sarcina de a purta negocierile de ieşire.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...