Judecătorul conservator Samuel Alito i-a criticat, într-un discurs, la Universitatea Notre-Dame, la Roma, în cadrul Conferinţei ”Religious Liberty”, pe preşedintele francez Emmanuel Macron, pe premierii canadian Justin Trudeau şi britanic Boris Johnson şi pe prinţul Harry, care au denunţat hotărârea Curţii Supreme a Statelor Unite de a anula dreptul la avort, relatează The Huffington Post.
Samuel Alito, în vârstă de 72 de ani, un judecător conservator şi un catolic fervent, este cel care a redactat această hotărâre, prin care curtea şi-a anulat hotărârea istorică Roe v. Wade.
El a denunţat o ”oroare”, la această conferinţă, la 21 iulie, potrivit unei înregistrări video postată online o săptămână mai târziu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În Statele Unite, dreptul la avort este stabilit în prezent, în baza acestei hotărâri, la nivelul statelor, iar cele mai conservatoare dintre ele, ca Texasul şi Oklahoma, l-au interzis complet.
”Este, cred eu, singura hotărâre a Curţii Supreme din întreaga istorie a acestei instituţii care a fost denunţată de o întreagă serie de lideri străini, care s-au simţit deosebit de în largul lor să comenteze legea americană”, a declarat Alito, în râsetele publicului.
”Unul dintre ei era Boris Johnson, dar a plătit preţul”, a declarat el, referindu-se la demisia premierului britanic în urma unei serii de scandaluri şi minciuni.
Locatarul Downing Street şi-a exprimat regretul faţă de ”un mare pas înapoi” după anularea hotărârii Roe v. Wade.
”Alţii se află în continuare la putere: preşedintele (francez Emmanuel) Macron, premierul (canadian Justin) Trudeau. Însă ceea ce m-a rănit cu adevărat este că ducele de Sussex s-a adresat ONU şi a comparat hotărârea, al cărei nume nu trebuie pronunţat, cu atacul rus n Ucraina”, a continuat el, atacându-l pe prinţul Harry.
Harry a susţinut un discurs la ONU, la 18 iulie, cu ocazia Zilei Nelson Mandela, de promovarea păcii. El a făcut atunci o prezentare sumbră a situaţiei în lume.
”De la războiul oribil din Ucraina la un pas înapoi în drepturile noastre constituţionale, aici, în Statele Unite, suntem martorii unui atac global împotriva democraţiei şi libertăţii”, denunţa prnţul.
Judecătorul Alito, nominalizat de către George W. Bush în 2006, nu a citat şi alte ţări, ”în pofida tentaţiei”.
Reprezentanta democrată Alexandria Ocasio-Cortez a reacţionat după acest discurs.
”Opinia lui Alito a fost divulgată” la începutul lui mai în presă, a amintit ea.
”Acest lucru şi aceste declaraţii politizate ar trebui să alarmeze pe toată lumea”, şi-a exprimat îngrijorarea această aleasă din Bronx.
Curtea Supremă nu este un organ politic, cel puţin teoretic.
Judecătorii Curţii Supreme nu îşi exprimă opiniile în mod public şi nu intervin în mod direct într-o dezbatere publică, reguli pe care Samuel Alito pare că le-a încălcat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.