Trupul neînsufleţit al senatorului John McCain a fost adus şi expus la Capitoliul din Washington, fostul candidat la preşedinţie cu un stiil neconformist primind, astfel, un omagiu solemn şi rar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Marele absent la această ceremonie, care depăşeşte clivajele ideologice, a fost preşedintele Donald Trump, care a dat mereu dovadă de un dispreţ - de altfel reciproc - faţă de fostul pilot de vânătoare, prozonier de război în Vietnam.

Plină de gravitate, ceremonia a cunoscut de asemenea momente de emoţie, datorate prezenţei lui Roberta McCain - mama senatorului decedat. În vârstă de 106 ani, ea şi-a alinat nepoata, Meghan McCain, ţinând-o de mână.

”John McCain ne-a dominat epoca nu doar prin ceea ce a înfăptuit, ci şi prin ceea ce era şi pentru ceea ce s-a bătut întreaga sa viaţă”, a declarat liderul republicanilor în Congres, Paul Ryan.

Această onoare - adusă sub cupola Capitoliului - este rezevată marilor personaje ale Istoriei Statelor Unite, precum John F. Kennedy sau Rosa Parks, a subliniat el.

”Timp de 35 de ani, John (McCain) a acţionat între aceste ziduri şi sub această cupolă (a Capitoliului). El s-a bătut pentru ideile sale”, a declarat la rândul său vicepreşedintele Mike Pence, adăugând că alesul din Arizona va fi regretat în Senat.

Sicriul lui John McCain a fost aşezat pe un catafalc din lemn sculptat pentru preşedintele Lincoln. Estrada istorică a fost acoperită cu o stofă neagră, iar un steag, în plan îndepărtat, a adus un omagiu prizonierilor şi dispăruţilor în război.

Pence a reprezentat - împreună cu şeful Pentagonului Jim Mattis şi consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe John Bolton - Guvernul Trump.

În adunare s-au aflat senatori, aleşi din camera Reprezentanţilor şi guvernatori - democraţi şi republicani -, dar şi diplomaţi.

Rotonda Capitoliului era accesibilă publicului începând de la ora locală 13.00 (20.00, ora României), iar persoane au stat la coadă încă de dimineaţă.

Sâmbătă, fostul preşedinte republican George W. Bush şi fostul preşedinte democrat Barack Obama urmează să susţină discursuri la funeraliile din Catedrala din Washington. Amândoi au pus capăt ambiţiilor prezidenţiale ale lui John McCain - în primarele republicane din 2000, iar apoi în alegerile din 2008.

TRUMP ABSENT

Preşedintele Donald Trump a aşteptat mult timp înainte să-i aducă un omagiu direct, luni seara, celui care a fost unul dintre puţinii care l-au criticat în mod direct şi dur în tabăra sa.

Omul de afaceri a luat în derâdere statutul de erou de război al lui John McCain, forjat în cinci ani de captivitate şi tortură, în timpul Războiului din Vietnam. ”Mie îmi plac oamenii care n-au fost capturaţi”, a tunat în 2015 Donald Trump, care nu a efectuat serviciul militar.

”Prost informat”, ”impulsiv”, Donald Trump trezeşte ”tarele”, a declarat John McCain.

Până la ultimul mesaj - postum -, citit luni de către purtătorul său de cuvânt, cel care a fost supranumit ”ultimul leu din Senat” l-a sfidat pe preşedinte, printr-o critică abia voalată, avertizând Statele Unite cu privire la riscul discordiei.

ALEGEREA PALIN

John McCain nu a făcut mereu consens.

În Senat, el a fost un susţinător aprig al Războiului din Irak.

Mulţi îi reproşează de asemenea că a ales-o pe Sarah Palin ca parteneră de cursă în 2008, o candidată cu un stil populist, care anunţa mişcarea conservatoare Tea Party şi irupţia lui Donald Trump în politică.

Însă, de când a murit, sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, de un cancer cerebral, plouă cu omagii din toate taberele politice din Statele Unite şi nu numai.

Joi, fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden a salutat, într-un discurs emoţionant în memoria celui pe care-l considera ”un frate”. El a vorbit în faţa sicriului acoperit cu steagul american, la Phoenix, capitala statului Arizona, pe care-l reprezenta în Senat.

Peste 15.000 de persoane au trecut prin faţa sicriului, expus cu o zi înainte în centrul Parlamentului local.

Înmormântarea - în intimitatea familiei - este prevăzută duminică, la Cimitirul Academiei Navale din Annapolis, în apropiere de capitala federală americană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.