Preşedintele american Joe Biden va susţine, miercuri, un discurs la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în care va arăta că războiul Moscovei împotriva Ucrainei încalcă principiile Cartei ONU, relatează Reuters.
La New York, el va avea o primă întâlnire cu noul prim-ministru britanic Liz Truss şi va participa la un summit care vizează ajutorarea naţiunilor să lupte împotriva bolilor.
Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a spus că Biden nu va folosi discursul său pentru a argumenta că Rusia ar trebui să fie înlăturată din calitatea de membru al Consiliului de Securitate al ONU, unde este unul dintre cei cinci membri permanenţi, având drept de veto la orice rezoluţie de securitate.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Dar el a spus că Biden va îndemna toate naţiunile să vadă că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o încălcare a Cartei ONU din 1945, semnată de ţările care au luptat cu Puterile Axei în al Doilea Război Mondial.
"Noi, popoarele Naţiunilor Unite, hotărâte să izbăvim generaţiile viitoare de flagelul războiului care, de două ori în cursul unei vieţi de om, a provocat omenirii suferinţe de nespus, să ne reafirmăm credinţa în drepturile fundamentale ale omului, în demnitatea şi valoarea persoanei umane, în egalitatea în drepturi a bărbaţilor şi a femeilor, precum şi a naţiunilor mari şi mici, să creăm condiţiile necesare menţinerii justiţiei şi respectării obligaţiilor decurgând din tratate şi alte izvoare ale dreptului internaţional, să promovăm progresul social şi condiţii mai bune de trai într-o mai mare libertate, şi în aceste scopuri să practicăm toleranţa şi să trăim în pace unul cu celălalt, ca buni vecini, să ne unim forţele pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, să acceptăm principii şi să instituim metode care să garanteze că forţa armată nu va fi folosită decât în interesul comun, să folosim instituţiile internaţionale pentru promovarea progresului economic şi social al tuturor popoarelor, am hotărât să ne unim eforturile pentru înfăptuirea acestor obiective", se arată în carta ONU.
"Acesta este un mesaj că fiecare ţară, indiferent de ce simte despre Rusia, Ucraina, Statele Unite, toată lumea ar trebui să se poată concentra în jurul acestei propuneri de bază: nu poţi cuceri teritoriul vecinului tău prin forţă şi pacea va veni cel mai repede şi mai decisiv dacă Rusia abandonează acel efort”, a spus Sullivan.
Preşedintele rus Vladimir Putin spune că Occidentul vrea să distrugă Rusia, că sancţiunile economice impuse Moscovei ca răspuns la conflict sunt asemănătoare cu o declaraţie de război economic şi că Rusia va construi legături cu alte puteri precum China şi India.
Războiul din Ucraina a fost necesar deoarece extinderea alianţei militare occidentale condusă de SUA a reprezentat o ameninţare existenţială pentru Rusia, a spus Putin.
Dar prim-ministrul indian Narendra Modi i-a spus săptămâna trecută lui Putin că nu este momentul pentru război, iar preşedintele chinez Xi Jinping şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţie săptămâna trecută, când cei doi lideri s-au întâlnit.
Sullivan a spus că fiecare ţară ar trebui să depună un argument împotriva războiului Rusiei. "Pot să o facă în mod public dacă doresc, o pot face în mod privat dacă doresc, dar transmiterea acestui mesaj clar şi inconfundabil Moscovei, în acest moment, este cel mai important lucru pe care îl putem face în mod colectiv pentru a aduce pacea în acea regiune”, a spus el. .
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.