Preşedintele american Joe Biden anunţă marţi un nou monument naţional dedicat memoriei lui Emmett Till, un adolescent afroamerican, victimă a unui asasinat rasist - răpit, torturat şi ucis la vârsta de 14 ani, în Mississippi - în 1955 care a devenit o figură postumă a mişcării drepturilor civice, anunţă Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest act simbolic face parte din lupta împotriva unui rasism resurgent, precizează Executivul american.

Monumentul îl comemorează pe acest adolescent afroamerican care, la vârsta de 14 ani, a fost răpit, torturat şi ucis în 1955 în statul segregaţionist Mississippi.

Originar din Chicago, băiatul se afla într-o vizită la membri ai familiei sale în acest stat din Sud şi a fost acuzat de faptul că a fluierat o femeie albă.

El a fost răpit, iar cadavrul său a fost găsit după 72 de ore într-un râu.

Mama sa, Mamie Till-Mobley, a devenit o actividtă a mişcării drepturilor civice în Statele Unite şi este omagiată, de asemenea, prin acest monument.

PANOURI COMEMORATIVE, VAND -ALIZATE

Trei locuri istorice în Illinois şi Mississippi - formează acest memorial.

Unul dintre ele urmează să fie biserica din Chicago în care Mamie Till-Moble a insistat ca sicriul fiului său să rămână deschis, pentru ca mulţimea uriaşă să vadă faţa desfigurată a lui Emmett Till.

Mai multe panouri care comemorează asasinatul brutal la locul evinemtului au fost vandalizate în mai multe rânduri, de-a lungul anilor.

Casa Albă face acest anunţ în contextul unui scandal în centrul căruia se află Ron DeSantis, unul dintre favoriţii la învestirea republicană în vederea alegerilor din 2024.

Guvernatorul Floridei este acuzat de faptul că vrea să minimalizeze anumite aspecte sinistre ale istoriei Statelor Unite în manualele şcolare din statul său, considerându-se în luptă împotriva ”virusului” valorilor ”woke” ale stângii.

Ron DeSantis a declarat săptămâna trecută că sclavia le-a oferit ”beneficii”, în anumite aspecte, sclavilor.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a catalogat aceste declaraţii drept ”greşite” şi ”insultătoare”.

”Acest lucru răneşte şi nu permite o versiune cinstită a istoriei ţării noastre”, a denunţat ea.

Ea a anunţat că monumentul în memoria lui Emmett Till face parte din ”istioria mai largă a opresiunii americanilor de culoare, a supravieţuirii lor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.