Candidatul democrat la Casa Albă Joe Biden îl acuză pe preşedintele Donald Trump că ”ne-a pus în pericol securitatea naţională” şi ”şi-a folosit puterea pentru a convinge un lider străin să se amestece, încă o dată, într-o campnaie prezidenţială”, relatează AFP.
Aceasta este prima reacţie a fostului vicepreşedinte american după dezvăluirea scandalului ucrainean în care al 45-lea preşedinte al Statelor Unite este vizat într-o anchetă în vederea puneri sub acuzare (”impeachment”) şi destuirii sale în Congres.
Joe Biden campaigns in Las Vegas: "We have a president who's violated his oath of office, a president who has put at risk our national security." pic.twitter.com/YzBm5cuJTF
— The Hill (@thehill) September 28, 2019
Joe Biden campaigns in Las Vegas: "My job, our job is to make sure above all else, we beat Donald Trump." pic.twitter.com/AXDhP3TL7L
— The Hill (@thehill) September 28, 2019
PRIMELE SOMAŢII DEMOCRATE
Congresmenii democraţi l-au somat vineri pe şeful diplomaţiei americane să Mike Pompeo să le livreze documentele necesare anchetei cu privire la Trump şi şi-au expirmat voinţa de a avansa rapid în exploziva procedură angajată împotriva preşedintelui republican.
Subliniind că acţionează ”cu celeritate şi concertat”, trei comisii din Camera Reprezentanţilor i-au trimis o somaţie formală secretarului de Stat. Dacă nu-i va da curs, acest lucru va ”constitui o obstrucţionare a anchetei Congresului”, îl avertizează ei într-o scrisoare.
În paralel, aleşii democraţi de la conducerea comisiilor au stabilit deja datele audierii a cinci diplomaţi de rang înalt, susceptibili să le furnizeze informaţii despre scandalul ucrainean în care este împotmolit Trump.
Unul dintre ei, Kurt Volker, emisarul special al Statelor Unite pentru Ucraina, a demisionat vineri, a declarat pentru AFP un oficial sub protecţia anonimatului.
”Nu trebuie ca asta să treneze”, a declarat şefa democraţilor în Congres Nancy Pelosi care, după ce a temperat timp de luni de zile ardoarea aripii de stânga a partidului, a creat o surpriză şi a decis marţi să iniţieze procedura de destituire a lui Trump.
Demersul are puţine şanse de succes, din cauza majorităţii republicane din Senat, însă ea aruncă o umbră asupra campaniei realegerii şi prevesteşte lupte crâncene până la scrutinul din noiembrie 2020.
Donald Trump ”nu ne-a lăsat altă opţiune”, a dat asigurări vineri conducătoarea democrată, explicându-şi schimbarea de poziţie. El ”şi-a trădat jurământul, a pus în pericol securitatea naţională şi integritatea alegerilor”.
Democraţii îi reproşează că i-a cerut omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, într-o convorbire la telefon, în urmă cu două luni, să ancheteze cu privire la fostul vicepreşedinte Joe Biden, bine plasat să poarte culorile democrate în scrutinul din 2020.
Această discuţie a fost ”perfectă”, ”întru totul legală”, ”nu ar fi putut să fie mai onorabilă”, a subliniat Donald Trump pe Twitter.
Un semn al nervozităţii sale, miliardarul newyorkez, în vâstă de 73 de ani, a declarat că se ”află în război”, într-o convorbire privată, făcută publică de către un martor.
”MAFIOT”
Necazurile sale sunt cauzate de un membru al comunităţii de informaţii care, la jumătatea lui august, şi-a notificat ierarhiei îngrijorările cu privire la conţinutul apelului cu Kievul.
În urmă cu opt zile, divulgări în presă au făcut să izbucnească scandalul. Încolţită, Casa Albă a acceptat să publice o transcriere a discuţiei, în speranţa de a convinge că aceasta era ”neimportantă”.
Donald Trump se plânge, potrivit transcrierii, de faptul că face prea multe pentru Ucraina, fără ca ”asta să fie neapărat reciproc”, după care formulează acuzaţii vagi împotriva lui Joe Biden şi a fiului acestuia, Hunter Biden, care a lucrat la un grup ucrainean în domeniul gazelor naturale pe când tatăl său era numărul doi al lui Barack Obama.
”Ar fi formidabil dacă aţi putea să vă aplecaţi asupra acestui lucru”, îi spune el lui Zelenski.
Democraţii au catalogat această discuţie drept ”copleşitoare” şi l-au comparat pe Trump cu un ”cap mafiot”.
Scandalul a luat şi mai multă amploare odată cu publicarea semnalării avertizorului de integritate, care îiacuză pe juriştii de la Casa Albă că au ”intervenit pentru a «închide» toate arhivele” legate de acest apel.
În opinia avertizorului, acest lucru dovedeşte că anturajul preşedintelui ”înţelegea gravitatea a ceea ce s-a întâmplat”.
Iar noi acuzaţii stânjenitoare pentru Trump, de această dată cu privire la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 au fost publicate vineri de Washington Post (WP).
Potrivit cotidianului, care citează ca sursă trei foşti oficiali de rang înalt anonimi, Trump a declarat, în timpul reuniunii din mai 2017 cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak, că nu era îngrijorat de amestecul Moscovei în alegerile americane, pentru că Statele Unite fac acelaşilucru în alte ţări.
”OCUPAŢI”
”Eu nu cred că avem nevoie să ştim mai mult”, a declarat vineri la CNN congresmenul democrat Eric Swalwell, care face parte din comisiile Judiciară şi a Informaţiilor din Camera Reprezentanţilor şi care coordonează ancheta în vederea destituirii lui Trump.
”Ca fost procuror, trebuie să spun că este mai uşor atunci când acuzatul recunoaşte faptele, iar aici preşedintele nu-şi neagă afirmaţiile”, a adăugat el, adăugând la rândul său că doreşte să se avanseze rapid.
Congresul a intrat vineri într-o vacanţă parlamentară de două săptămâni, însă preşedintele Comisiei Informaţiilor din Camera inferioară Adam Schiff a anunţat că membrii acesteia vor continua să lucreze.
”Vom încerca să programăm audieri, să audiem martori, să redactăm somaţii. Vom fi foarte ocupaţi”, a declarat el pentru site-ul Politico.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...