Joe Biden - care-şi joacă de-acum supravieţuirea politică la fiecare apariţie publică - dă joi un test redutabil al candidaturii sale în alegerile prezidenţiale prin susţinerea unei conferinţe de presă, un exerciţiu care nu-i place, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta va fi o ”conferinţă de presă de băiat mare”, promite Casa Albă, fără să ofere detalii cu privire la durata sau desfăşurarea acesteia.

Această expresie curioasă vizează fără îndoială să deosebească această conferinţă de presă de şedinţele scurte de întrebări şi răspunsuri bine demarcate la care preşedintele se pretează de obicei în compania liderilor străini pe care-i primeşte şi în care patru jurnalişti - desemnaţi în avans - îi pun întrebări.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

La ora locală 17.30 (vineri, 0.30, ora României), la Centrul de Conferinţe care găzduieşte săptămâna aceasta summitul NATO la Washington, Joe Biden va urma să dea replici, să se exprime clar, cu o voce sigură, fără note şi fără prompter.

Pe scurt, tot ceea ce a fost incapabil să facă la 27 iunie în timpul unei dezbateri CNN televizate, la Atlanta, cu adversarul său republican Donald Trump, pe care-l va înfrunta în alegerile prezidenţiale de la 5 noiembrie.

Democratul în vârstă de 81 de ani nu a reuşit, după acest duel televizat catastrofal, să potolească îndoielile care-i rod partidul.

”PENTRU BINELE ŢĂRII”

Miercuri, Peter Welch din Vermont, a devenit primul senator democrat care i-a cerut în mod direct ”să se retragă din cursa” la fotoliul de la Casa Albă, ”pentru binele ţării”.

Mai mulţi aleşi din cealaltă Cameră a Congresului, Camera Reprezentanţilor, au făcut deja acest lucru.

Acestora li s-a alăturat, miercuri, actorul George Clooney, un democrat fervent şi un puternic mobilizator de finanţări,

Nume mari din Partidul Democrat - ca fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi - cer cu insistenţă ca preşedintele american să ”ia o decizie”, sugerând că cea pe care a luat-o deja, şi anume de arămâne în cursă, nu este o decizie bună.

Publicaţia online Axios a dezvăluit miercuri că liderul majorităţii democrate în Senat, Chuck Schumer, a semnalat, la rândul său, în privat, că este deschis ideii unei înlocuiri a lui Joe Biden.

Însă, într-un comunicat difuzat de către birorul său miercuri seara, Schumer  afirmă că îl susţine pe preşedintele Biden şi că este ”hotărât să facă în aşa fel încât Donald Trump să fie bătut în noiembrie”.

Fostul preşedinte republican, care a rămas relativ la distanţă de speculaţii cu privire la starea sănătăţii lui Joe Biden după dezbaterea lor, a catalogat-o pe Nany Pelosi, pe platforma sa Truth Social, drept un ”haos cognitiv”.

Donald Trump a avut ceva de spus şi despre George Clooney, pe care l-a catalogat drept un ”fals actor de cinema” şi i-a sugerat ”să se retragă din politică şi să se întoarcă la televiziune”.

Senatorii democraţi au prevăzut joi să ia masa cu trei consilieri apropiaţi ai lui Joe Biden.

De când este preşedinte, Joe Biden a susţinut 36 de conferinţe de presă, potrivit cercetătoarei Martha Joynt Kumar, citată de Axios.

Doar Ronald Reagan, dintre predecesorii săi, a susţinut mai puţine.

”Prieteni, este aproape ora 18.00. Cu tot respectul pe care vi-l datorez, vă voi vedea la următoarea conferinţă (de presă). OK?” îşi încheia Joe Biden, în ianuarie 2023, o întâlnire-maraton de aproape dou ore cu jurnalişti.

Însă ”următoarea” conferinţă de presă nu a avut loc sau nu în intervalul indicat.

”SĂ SE CULCE”

În septembrie 2023, el a susţinut o conferinţă de presă în timpul unei vizite în Vietnam, căreia i-a pus capăt spunând presei că se duce ”să se culce”.

În schimb, Donald Trump, care atacă violent presa, nu putea rezista unui microfon întins sau unei camere de luat imagini pe când era preşedinte, rămânând adesea timp de peste o oră cu jurnaliştii.

Succesorul său la Casa Albă şi-a susţinut adesea conferinţele de presă în două cadre specifice - vizite în străinătate sau vizite ale liderilor străini.

În rest, Joe Biden se mulţumeşte să răspundă ocazional şi scurt la una-două întrebări, în fugă, din partea unui mic grup de jurnalişti reunit la discursurile sale sau care călătoresc împreună cu el,

Acest test crucial de joi are loc după mai multe zile foarte încărcate ale preşedintelui octogenar, care vrea, cu toată forţa, să-şi dovedească vitalitatea.

În decurs de o săptămână, el a făcut campanie în două state-cheie - Wisconsin şi Pennsylvania -, a dat un interviu postului ABC News şi a participat la reuniuni la summitul NATO, iar miercuri seara le-a oferit un dineu liderilor stattelor membre ale organizaţiei de apăarre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.