Statele membre NATO, îngrijorate ajutorul acordat de către China Rusiei în Războiul împotriva Ucrainei, discută joi cu partenerii lor din regiunea Asia-Pacific, înaintea unei întâlniri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Volodimir Zelenski urmează să se reîntâlnească cu liderii celor 32 de state membre NATO în marja unui summit marcat de o atomsferă de incertitudine politică care domneşte în Statele Unite.

Preşedintele american Joe Biden, gazda acestei întâlniri, urmează să susţină o conferinţă de presă joi, după săptămâni de întrebări despre starea sănătăţii şi capacităţi sale de a-l înfrunta pe rivalul său republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Această conferinţă de presă are loc la sfârşitul summitului care marchează 75 de ani de la înfiinţarea NATO, a cărui ultimă zi este dedicată Chinei.

Acest parteneriat strategic al Moscovei cu Beijingul provoacă ”îngrijorări profunde” în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, se arată în ”Declaraţia Comună” a statelor membre NATO, adoptată miercuri la Washington.

”China ajută în mod decisiv Rusia în războiul său ilegal de agresiune împotriva Ucrainei”, a denunţat miercuri într-o conferinţă de presă secretarul general în exerciţiu al NATO Jens Stoltenberg.

NATO acuză China de faptul furnizează echipamente cu dublu uz - civil şi militar - Rusiei, de exemplu microprocesoare.

Toate aceste echipamente permit Moscovei să ”producă rachete, bombe, avioane şi armament”, a acuzat Stoltenberg.

Faptul că aceste acuzaţii sunt acum ”formulate în mod clar” de către statele membre NATO  este ”un mesaj foarte important” adresat Beijingului, a subliniat el.

La rândul său, China a denunţat joi un comunicat al NATO ”impregnat de o mentalitate demnă de Războiul Rece şi de o retorică belicoasă”, se arată într-un comunicat al unui purtător de cuvânt al Misiunii Chinei la Uniunea Europeană (UE).

”NATO ar trebui să înceteze să facă tapaj cu privire la aşa-zisă ameninţare chineză, să înceteze să incite la confruntare şi la rivalitate şi să contribuie mai mult la pace şi la stabilitate în lume”, a subliniat el, denunţând declararaţii ”pline” de ”calomnii”.

”DECIZII CLARE”

Acest subiect urmează să fie adoptat joi în cadrul unei întâlniri între cei 32 de lideri ai NATO cu omologii lor din Japonia, Coreea de Sud, Autralia şi Noua Zeelandă.

Beijingul vede în această invitaţie un pretext ca NATO să-şi extindă influenţa în Asia.

China rămâne - prtin atacuri cibernetice, dezinformare şi ”activităţi hibride” - o ameninţare la adresa Alianţei, dar şi la adresa securităţii globale, se arată în ”Declaraţia Comună” a NATO.

Liderii Alianţei acuză astfel China de ”sporirea ameninţării pe care Rusia o reprezintă la adresa vecinilor săi şi la adresa securităţii euro-atlantice”.

Beijingul ”nu poate face posibilă continuarea celui mai mare război pe care Europa l-a cunoscut în istoria sa recentă fără ca acest lucru să nu dăuneze intereselor şi reputaţiei sale”, subliniază ei.

NATO depune de luni de zile eforturi să pună mai mult accentul asupra ameninţărilor reprezentate de către China, atentă să răspundă prin acest lucru unor îngrijorări americane în acest sens, potivit unor diplomaţi de la Bruxelles.

Suedia a ceut marţi NATO să-şi intensifice eforturile împotriva Chinei, pentru a-şi asigura susţinerea continuă a Statelor Unite, în contextul în care candidatul republican la fotoliul de la Casa Albă Donald Trump a atacat aprig Alianţa.

Alianţa trebuie să continue să înfrunte Rusia, dar Asia ”are trebuie să fie recunoscută şi ea ca făcând parte dintre îngrijorările NATO”, a declarat săptămâna aceasta la Washington ministrul suedez de Externe Tobias Billstrom.

China, care dezminte furioasă acuzaţiile Occidentului, a refuzat întotdeauna să condamne invazia rusă a Ucrainei în februarie 2022 şi a operat o apropiere semnificativă faţă de Moscova.

Marţi, ea a denunţat ”defăimări” şi ”atacuri” ale NATO, după acuzaţiile formulate de către secretarul general în exerciţiu al Organizaţiei Trataului Atlanticului de Nord.

Statele membre NATO urmează să se reîntâlnească cu preşedinele ucrainean, de asemenea îngrijorat de ajutorul acordat de către Beijing Moscovei.

China a început - înaceastă săptămână - exerciţii militare împreună cu forţe din Belarus, la frontiera Poloniei, nu departe de Ucraina.

Liderii NATO - reuniţi de marţi la Washington - au anunţat miercuri o serie de măsuri ”puternice” în ajutorul Ucrainei.

Ei au anunţat transferul iminent al unor avioane de fabricaţie americană de tip F-16 şi al unor noi sisteme de apărare antiaeriană - un angajament în domeniul ajutorului militar în valoare de 40 de miliarde de euro - şi caracterul ”ireversibil” al drumului aderării Ucrainei la NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.