Un clopot a bătut luni, la Hiroshima, la 73 de ani de la primul bombardament atomic din lume, într-o ceremonie de comemorare marcată de un avertisment vibrant al primarului cu privire la o reintensificare a naţionalismului în lume, relatează AFP.
Cerul era senin ca pe 6 august 1945, când, la ora locală 8.15, un bombardier de tip B-29 american, numit "Enola Gay", a lansat asupra oraşului bomba atomică "Little Boy", provocând în aceeaşi zi şi în săptămânile care au urmat moartea a 140.000 de oameni.
”Dacă umanitatea uită Istoria sau încetează să se confrunte cu ea, am putea să comitem din nou o greşeală teribilă. Exact de aceea este necesar să continuăm să vorbim despre Hiroshima”, a lansat primarul Kazumi Matsui.
”Eforturile în vederea eliminării armelor nucleare trebuie să continue”, a insistat el.
”Anumite ţări se arată deschis naţionaliste şi îşi modernizează arsenalul nuclear, reaprinzând tensiuni care s-au potolit odată cu sfârşitul Războiului Rece”, şi-a exprimat regretul alesul.
Premierul Shinzo Abe a adoptat un ton mai puţin tranşant, într-un discurs care a lăsat la iveală contradicţii japoneze pe acest subiect al armelor nucleare.
Anul trecut, Japonia a ales să nu semneze un tratat care interzice armamentul atomic, adoptat la ONU, aliniindu-se puterilor nucleare care invocă ameninţarea nord-coreeană pentru a denunţa naivitatea textului.
”În ultimii ani a devenit evident că există divergenţe între ţări cu privire la moduri de a proceda la o reducere a acestor arme nucleare”, a declarat Abe, fără să se refere în mod direct la acest text.
”Ţara noastră va acţiona cu răbdare pentru a servi ca punte între cele două părţi şi a purta eforturile comunităţii internaţionale” către o dezaemare nucleară, a declarat el.
La trei zile după distrugerea Hiroshimei, o a doua bombă atomică, "Fat Man", se abătea asupra oraşului Nagasaki. Pe 15 august, Japonia îşi anunţa capitularea, ceea ce a deschis calea către sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Barack Obama a vizitat Hiroshima în mai 2019 - prima vizită în acest loc al memoriei a unui preşedinte american în funcţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...