Japonia acuză China de accentuarea revendicărilor sale teritoriale în marja crizei sanitare şi o suspectează de propagandă şi dezinformare cu privire la pandemia covid-19, în contextul în care Beijingul furnizează ajutor unor ţări în lupta împotriva noului coronavirus, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În raportul său anual cu privire la Apărare, aprobat marţi de Guvernul premierului Shinzo Abe, Tokyo scrie că Beijingul ”continuă să încerce să altereze statu quo-ul la Marea Chinei de Est şi la Marea chinei de Sud”.

În document sunt prezentate pătrunderi ”neîncetate” în apele unui grup de insuliţe, Senkaku/Diaoyu, revendicate atât de Japinia, cât şi de China, la Marea Chinei de Est.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Tokyo denunţă în această ”carte albă” poziţii stabilite de către Beijing la Marea Chinei de Sud, în arhipelaguri vizate de revendicări teritoriale, ceea ce a obligat ţări care se concentrează asupra crizei sanitare să răspundă demersurilor chineze.

Criticile Japoniei sunt un ecou al unor critici ale Statelor Unite, care efectuează, la fel ca China, exerciţii militare în Marea Chinei de Sud şi resping revendicările teritoiale ale Beijingului.

China - ale cărei cheltuieli în domeniul Apărării sunt de patru ori mai mari decât ale Japoniei - dă asigurări că are intenţii paşnice.

Tokyo consideră însă China o ameninţare mai mare decât cea reprezentată de Coreea de Nord.

”PROPAGANDĂ” ŞI ”DEZINFORMARE” CU PRIVIRE LA COVID-19

Pe de altă parte, Japonia acuză China de ”deznformare” cu privire la noul coronavirus, scrie AFP.

Relaţiile diplomatice între Tokyo şi beijing s-au ”încălzit” de la sfârşitul lui 2018, însă s-au ”răcit” din nou, în ultimele luni, pe fondul nemulţumirii multor ţări faţă de modul în care China gestionează criza noului coronavirus şi valului de nemulţumire cauzat de impunerea unei legi a securităţii la Hong Kong.

Japonia reproşează Chinei, în această ”carte albă”, acţiuni de ”propagandă” şi  de ”dezinformare” cu privire a noul coronavirus, apărut la sfârşitul lui 2019 în oraşul chinez Wuhan, în centrul ţării.

Ea citează în acest sens comentarii pe Twitter ale unui purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe care a sugerat în martie că virusul ar fi fost introdus la Wuhan de armata americană sau promovarea unor ierburi medicinale chinezeşti în vederea îngrijirii acestei boli.

Beijingul şi-a ”continuat neîncetat acţiunile unilaterale cu scopul de a impune o modificare a statu quo-ului Insulelor Senkaku”, administrate de Tokyo.

Cele două ţări îşi revendică de mult timp suveranitatea asupra acestui mic arhipelag situat la Marea Chinei de Est, pe care Beijingul în numeşte Diaoyu şi al căror fund marin ar fi bogat în hidrocarburi.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a denunţat revendicările Beijingului ale unor ”resurse offshore” la Narea Chinei de Sud drept ”complet ilegale, la fel ca şi campania sa de intimidare cu scopul de a le controla”. Ambasada Chinei la Washington a denunţat imediat ”acuzaţii total nejustificate”.

În ”Cartea albă” a Apărării Japoniei este evocată de asemenea ameminţarea nord-coreeană şi faptul că Phenianul este în măsură să miniaturizeze focoase nucleare pentru a le utiliza cu rachete balistice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.