Jandarmul american al pieţelor financiare - SEC - a dat undă verde cotării unui produs de investiţii în bitcoin, o decizie consideră o etapă majoră în adoptarea criptomonedelor care ar putea bulversa acest sector, relatează AFP.
Produsul autorizat miercuri este un ETF - Exchange Traded Fund -, un fond indicial care le permite investitorilor să profite de evoluţii ale bitcoin fără să-şi plaseze în mod direct banii în această deviză digitală.
Concret, ei cumpără părţi ale fondului, pe care le pot revinde în orice moment, şi nu bitcoin, iar valoatre activelor lor rămâne exprimată în dolari. Activele fondului sunt plasate în criptomonedă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Lansate la începutul anilor '90, ETF-urile au luat amploare la începutul anilor 2000, seducând prin simplitatea lor, care oferă posibilitatea urmării performanţei aurului, petrolului, unui indice bursier sau a unui sector industrial.
Potrivit unui raport al cabinetului Oliver Wyman, aproximativ 6.700 de dolari erau mobilizaţi în ETF în 2022.
Miercuri, SEC a autorizat 11 societăţi să-şi lanseze propriul produs, inclusiv nume mari de pe Wall Street, ca Fidelity şi BlackRock, potrivit documentului postat pe site-ul autorităţii de reglementare.
Vestea a condus la o creştere a bitcoin, însă în mod măsurat, după ce criptomoneda-vedetă a crescut deja mult în ultimele săptămâni.
Miercuri, către ora 22.50 (joi, 0.50, ora României), ea creştea cu 1,37%, la 46.576 de dolari.
Piaţa a trecut deja un prag, în octombrie 2021, după cotarea primului ETF investit nu în mod direct în bitcoin, ci în contracte la termen legate de această criptomonedă.
Până acum, accesul la devize digitale necesita deschiderea unui cont pe o platformă de schimb a criptomonedelor şi convertirea unei devize clasice - emisă de o bancă centrală -, de exemplu dolarul.
”O COTITURĂ”
Piaţa specula de mai multe săptămâni cu privire la omologarea acestui nou ETF, accentuând volatilitatea bitcoin, cunoscut prin variaţiile sale brutale.
Marţi, deviza digitală a crescut scurt timp până la cel mai mare nivel din ultimele 22 de luni, la 47,914 de dolari unitatea, după publicarea a ceea ce s-a dovedit o publicare falsă pe X a SEC care anunţa omologarea ETF în bitcoin.
SEC a anunţat apoi că contul său a fost piratat în vederea postării acestui mesaj.
Jandarmul bursier a respins în multe rânduri cereri de comercializare a unor produse similare, în trecut, însă o evoluţie recentă a schimbat situaţia.
La sfârşitul lui octombrie, o Curte de Apel federală de la Washington a confirmat că SEC a refuzat neîntemeiat gestionarului de active Grayscale omologarea ETF-ului său în bitcoin.
Ţinând cont de această jurisprudenţp, ”cred că hotărârea cea mai sustenabilă este aprobarea cotării” acestor ETF-uri, a anunţat într-un comunicat preşedintele SEC Gary Gensler.
Apariţia ETF este ”o cotitură în domeniul activelor digitale şi semnalează o evoluţie către adoptarea de către marele public şi legitimitatea (acestora)”, comentează vicepreşedintele societăţii de investiţii de capital Ryze Labs, Thomas Tang.
”Numai prin existenţa lor într-un cadru reglementat, ETF-urile în bitcoin vor da credibilitate instituţională activelor digitale”, apreciază el.
Mulţi finanţatori de prim-plan şi mari patroni şi-au exprimat în mod public, în ultimii ani, scepticismul sau chiar opoziţia faţă de aceste devize digitale.
”Singura utilitate reală” este că de ele profită ”infractori, traficanţi de droguri”, pentru ”spălarea fraudei fiscale”, declara la începutul lui decembrie CEO-ul celei mai mari bănci din lume. JPMorgan Chase, Jamie Dimon. ”Dac-aş fi eu Guvernul, le-aş pune capăt”.
Miercuri, Gary Gensler a făcut o comparaţie între ETF-uri şi metale, ”care au consumatori şi sunt folosite în industrie”, cu aceste noi produse în bitcoin, care ”este mai ales un activ speculativ şi volatil care serveşte totodată unor activităţi ilegale”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.