Jack Teixeira, tânărul membru al Gărzii Naţionale Aeriene din SUA acuzat pentru o scurgere masivă de secrete militare americane, a pledat miercuri nevinovat la cele şase capete de acuzare federale care se referă la păstrarea şi transmiterea intenţionată de informaţii clasificate în legătură cu apărarea naţională, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Jack Douglas Teixeira, în vârstă de 21 de ani, s-a prezentat la o instanţă federală din Worcester, Massachusetts, pentru a fi pus sub acuzare, după ce a fost arestat în aprilie pentru divulgarea de documente secrete americane legate de războiul din Ucraina şi de numeroase alte subiecte sensibile.

Teixeira este deţinut într-o închisoare federală din comitatul Plymouth, la sud de Boston, în aşteptarea procesului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Nu a fost stabilită o dată a procesului.

Într-o declaraţie dată publicităţii după punerea sub acuzare, familia lui Teixeira spune că "speră că Jack va primi tratamentul corect şi echitabil pe care îl merită".

Procurorii susţin că Teixeira a divulgat documente clasificate unui grup de gameri pe aplicaţia de mesagerie Discord. Scurgerea de informaţii este considerată cea mai gravă încălcare a securităţii naţionale a SUA de când peste 700.000 de documente, videoclipuri şi telegrame diplomatice au apărut pe site-ul WikiLeaks în 2010.

Documentele scurse pe Discord conţineau informaţii extrem de sensibile despre aliaţi şi adversari, cu detalii care acopereau domenii diverse, de la apărarea antiaeriană a Ucrainei până la agenţia de spionaj Mossad din Israel. Preşedintele Joe Biden a ordonat o anchetă pentru a afla de ce presupusul autor al scurgerii de informaţii, care avea un nivel inferior de calificare, a avut acces la informaţiile sensibile.

Fiecare acuzaţie de păstrare şi transmitere neautorizată de informaţii privind apărarea naţională prevede o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, eliberarea condiţionată nefiind posibilă mai devreme de trei ani, şi o amendă de până la 250.000 de dolari, a precizat Departamentul de Justiţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.