Organizaţiile nonguvernamentale (ONG) care salvează migranţi la Marea Mediterană vor trebui să-i debarce în ţările sub pavilionul cărora navighează navele - adică în Germania -, în cazul în care nu se ajunge la un compromis mai bun asupra statutului acestor ONG-uri în cadrul Pactului Azilului şi Imigraţiei, a anunţat la un summit în Malta premierul italian Giorgia Meloni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şefa Guvernului italian respinge un amendament prezentat de către Germania cu privire la statutul şi rolul ONG-urilor joi, la un vot la Bruxelles asupra Pactului Azilului şi Migraţiei.

Acest text a fost aprobat de către Cei 27, însă Italia - care s-a declarat surprinsă de depunerea în ultimul moment a unor propuneri germane - şi-a exprimat rezerva şi a cerut un timp de reflecţie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”PAS ÎNAPOI”

Acest amendament este un pas înapoi”, iar ”noi propunem, astfel, alt amendament, în virtutea căruia ţara responsabilă de primirea migranţilor transportaţi pe o navă a unui ONG să fie cea a pavilionului navei”, a declarat presei Giorgia Meloni, în marja unui summit al ţărilor mediteraneene din Uniunea Europeană (UE) în Malta.

”Nu ne putem juca de-a solidaritatea cu frontierele altora”, a avertizat ea.

Presa italiană scrie că amendamentul italian a fost respins de către miniştrii de Interne reuniţi joi, cu uşile închise, la Bruxelles.

Roma acuză Berlinul de finanţarea mai multor ONG-uri de salvare la Marea Mediterană, dintre care unele operează sub pavilionul Germaniei.

Giorgia Meloni i-a scris săptămâna aceasta omologului său german Olaf Scholz, pentru a-şi exprima ”stupefacţia” faţă de aceste subvenţii.

Potrivit unui bilanţ realizat vineri de AFP în locuri de urmărire a circulaţiei martime, o navă a ONG-ului german Sea-Watch este ancorată în portul Insulei Lampedusa, iar alte cinci efectuează misiuni de salvare în largul coastelor Libiei şi Tunisiei.

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a apărat, joi, rolu ONG-urilor care salvează migranţi care încearcă să intre în UE prin Italia.

”Salvarea oamenilor de la înec în mare este o obligaţie legală şi europeană”, a subliniat ea.

Executivul Georgiei Meloni, care a ajuns la putere în urmă cu un an - apărând un program hotărât împotriva migranţilor - apreciază că prezenţa unor nave umanitare pe mare contribuie la afluxul migranţilor.

ONG-urile subliniază că salvează cu 10% mai puţine persoane care fac această traversare periculoasă, iar imensa majoritate ajunge în Italia fie prin propriile mijloace, fie salvate de Paza de Coastă a Marinei italiene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.