Liga Nordului susţine că premierul italian Giuseppe Conte trebuie să aibă o abordare dură în discuţiile despre buget cu Comisia Europeană şi se va opune unor noi măsuri de austeritate, a informat Claudio Borghi, membru al partidului şi şeful comitetului bugetar al Camerei inferioare a parlamentului, conform Reuters.
Miercuri, Comisia Europeană este aşteptată să comunice că Italia încalcă regulile UE având o datorie publică din ce în ce mai mare, începând astfel un proces care ar putea duce la o amendă şi la o monitorizare mai strică a politicilor fiscale de la Roma.
Totuşi, Claudio Borghi a declarat că guvernul nu trebuie să dea înapoi iar negocierile nu trebuie să se încheie ca toamna trecută. Atunci, Roma a acceptat să îşi modifice unele politici privind cheltuielile.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Economia noastră este deja stagnantă, dacă tăiem cheltuielile sau creştem taxele, vom intra cu siguranţă în recesiune, asta doreşte Comisia”, a afirmat Borghi.
În decembrie, Italia a acceptat să îşi modifice obiectivele privind deficitul bugetar de la 2,4% la 2,04%. Borghi a precizat că de această dată lucrurile trebuie să stea altfel.
„Anul trecut eram partenerul junior aşa că a trebuit să acceptăm un compromis”, a declarat el, adăugând că acum, după victoria de la alegerile europarlamentare, partidul său intenţionează să ia deciziile importante.
Liga Nordului a câştigat 34% din voturile de la alegerile europarlamentare, depăşind Mişcarea 5 Stele (M5S), partenerul său de coaliţie care a obţinut doar 17%.
Borghi a afirmat că importanţa deciziei de miercuri a comisiei este scăzută pentru că mandatul actualei comisii se încheie în noiembrie. Ce contează, a precizat el, sunt discuţiile cu guvernele UE care vor lua decizia finală privind eventuale sancţiuni.
Borghi a precizat că este îngrijorat de comentariile de luni ale lui Conte, un apropiat al M5S, care a afirmat că Italia trebuie să respecte regulile UE până le poate schimba.
Acest lucru pune la îndoială pregătirea sa pentru o luptă dură, consideră Borghi, care a comparat situaţia cu cea a premierului britanic Theresa May, despre care a afirmat că a negociat slab ieşirea Marii Britanii din UE pentru că a fost în tabăra pro-UE.
“Vrem să auzim foarte clar de la Conte şi de la ministrul Economiei, Giovanni Tria, că sunt convinşi că UE are nevoie de schimbări şi dacă nu vom avea rezultate, ce sunt dispuşi să facă în această privinţă”, a declarat Borghi.
Borghi a refuzat să precizeze dacă Liga Nordului va da jos guvernul dacă cererile nu îi sunt îndeplinite, afirmând că această decizie este a liderului Matteo Salvini.
“Suntem foarte determinaţi în această privinţă”, a declarat el şi a precizat apoi care sunt schimbările pentru care doreşte ca guvernul italian să lupte.
El a afirmat că regulile au nevoie să fie mai simplificate prin eliminarea oricărei referiri la aşa-zisul deficit “structural”, care încearcă să calculeze deficitele bugetare excluzând efectul fluctuaţiilor creşterii de PIB.
Borghi a argumentat că măsura nu este una de încredere şi că “a fost creată pentru a fi falsificată”. Singura regulă privind deficitul care ar trebui să existe este limita de 3% din PIB setată de Acordul de la Maastricht, a argumentat el.
De asemenea, Borghi cere ca Banca Centrală Europeană să cheltuiască până la o mie de miliarde de euro pentru a finanţa direct proiecte de investiţii din UE prin cumpărarea de obligaţiuni emise de Banca Europeană de Investiţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.