Parlamentul italian a votat miercuri o lege prin care căutarea unei mame surogat în străinătate devine ilegală, un proiect preferat al partidului premierului Giorgia Meloni, despre care activiştii spun că vizează partenerii de acelaşi sex, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De la preluarea mandatului în 2022, Meloni a urmărit o agendă socială extrem de conservatoare, căutând să promoveze ceea ce ea consideră a fi valorile tradiţionale ale familiei, făcând din ce în ce mai dificil pentru cuplurile LGBTQ să devină părinţi legal.

Camera superioară, Senatul, a votat proiectul de lege propus de partidul Fraţii Italiei al lui Meloni cu 84 de voturi pentru şi 58 împotrivă. Proiectul de lege fusese deja aprobat de camera inferioară anul trecut.

Legislaţia extinde interdicţia privind maternitatea surogat, deja în vigoare în Italia din 2004, la cei care merg în ţări precum Statele Unite sau Canada, unde aceasta este legală, impunând pedepse cu închisoarea de până la doi ani şi amenzi de până la 1 milion de euro.

„Maternitatea este absolut unică, nu poate fi subrogată în niciun caz şi este fundamentul civilizaţiei noastre”, a declarat senatoarea din Fraţii Italiei Lavinia Mennuni în timpul dezbaterii parlamentare. „Vrem să dezrădăcinăm fenomenul turismului surogat”, a explicat ea.

La începutul acestui an, Meloni a numit maternitatea surogat drept o practică „inumană” care tratează copiii ca pe nişte produse de supermarket, reluând o poziţie exprimată de Biserica Catolică.

Marţi, manifestanţi s-au adunat în apropierea Senatului, exprimându-şi indignarea faţă de acest proiect de lege şi afirmând că guvernul loveşte în persoanele LGBTQ şi îi prejudiciază pe cei care doresc să aibă copii, în ciuda faptului că Italia are o rată a natalităţii în scădere accentuată.

„Dacă cineva are un copil, ar trebui să primească o medalie. Aici, în schimb, eşti trimis la închisoare, dacă nu ai copii în mod tradiţional”, a declarat pentru Reuters Franco Grillini, un activist cunoscut pentru drepturile LGBTQ în Italia.

Pe de altă parte, preşedintele Rainbow Families, Alessia Crocini, a declarat că 90% dintre italienii care aleg maternitatea surogat sunt cupluri heterosexuale, dar că majoritatea fac acest lucru în secret, ceea ce înseamnă că noua interdicţie ar afecta de facto doar cuplurile gay, care nu o pot ascunde.

Represiunea asupra maternităţii surogat vine pe fondul scăderii natalităţii, institutul naţional de statistică ISTAT declarând în martie că naşterile au scăzut la un minim record în 2023 - a 15-a scădere anuală consecutivă.

„Aceasta este o lege monstruoasă. Nicio ţară din lume nu are aşa ceva”, a declarat Grillini, referindu-se la iniţiativa guvernului de a împiedica italienii să profite de practici care sunt perfect legale în alte ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.