Matteo Salvini, omul puternic din Guvernul italian şi liderul Ligiii (extremă dreapta), a cerut alegeri anticipate, aruncând în aer coaliţia de extremă dreapta şi populistă aflată la putere de 14 luni, iar Italia în incertitudine, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ar urma ca un guvern de tehnocraţi să pregătească alegerile sau ca actualul Guvern să expedieze afacerile curente până la scrutin.

Anunţul brutal al liderului extremei drepte l-a luat prin surprindere pe deja fostul său aliat Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S, antisistem).

”Să mergem imediat în Parlament, pentru a lua act că nu mai există o majoritate (...) şi să le redăm rapid cuvântul alegătorilor”, a cerut Matteo Salvini joi seara într-un comunicat.

După aceea, practic el şi-a lansat campania electorală într-un miting la Pescara (centru).

”Ni se spune că nu putem reduce impozitele. Vom dovedi, dacă ne daţi forţa să o facem, că este posibil să reducem impozitele muncitorilor italieni”, a tunat el în faţa simpatizanţilor săi.

Această decizie neaşteptată a lui Matteo Salvini a provocat furia şefului Guvernului Giuseppe Conte şi a celuilalt vicepremier, Luigi Di Maio.

Conte a apreciat că Matteo Salvini trebuie ”să explice şi să justifice” în faţa poporului italian decizia de a pune capăt unei coaliţii de extremă dreapta şi populiste aflată la putere, având în vedere faptul că Liga practic a obţinut tot ceea ce voia.

Di Maio l-a acuzat, la rândul său, pe Salvini că neglijează interesele ţării, din cauza sondajelor care-i sunt favorabile.

Criza din coaliţie a fost declanşată de ultimul vot din sesiunea parlamentară, miercuri, cu privire la linia feroviată de mare viteză (TGV) Lyon-Torino.

M5S s-a trezit votând singură în favoarea unei moţiuni împotriva legăturii franco-italiene de mare viteză, în timp ce Liga a susţinut două moţiuni ale opoziţiei în favoarea proiectului.

ALEGERI ÎN OCTOMBRIE?

Potrivit presei italiene, Liga vrea ca alegeri legislative să aibă loc în a doua jumătate a lui octombrie şi evocă duminicile - 13, 20 şi 27.

Indiferent care va fi data, Liga intră în campanie de pe o poziţie de forţă, în contextul în care este creditată în sondaje cu 36-38% din intenţiile de vot, eventual un scor şi mai mare, care-i permite să guverneze aproape singură sau cu sprijinul pe care deja îl are al Partidului Fratelli d'Italia (post-fascist).

M5S este creditată în schimb cu 17% din intenţiile de vot.

Marea necunoscută rămânea reacţia şefului statului Sergio Mattarella, singurul care poate dizolva Parlamentul, în urma consultării cu preşedinţii celor două Camere şi principalii lideri politici, înainte de a convoca scrutinul.

Însă este notoriu faptul că Mattarella se opune unor alegeri în toamnă, având în vedere că septembrie-octombrie este perioada în care Guvernul trebuie să pregătească bugetul pe anul următor, să-l discute cu Bruxellesul şi să-l prezinte Parlamentului în vederea adoptării.

Un guvern în exerciţiu - care doar expediază afaceri curente - nu ar avea greutatea necesară să negocieze cu Bruxellesul, iar această situaţie ar putea dăuna Italiei pe pieţe.

Potrivit agenţiei AGI, Senatul s-ar putea reuni la 20 august pentru a oficializa căderea Guvernului, iar Parlamentul ar putea fi dizolvat câteva zile mai târziu. Noi alegeri ar putea fi convocate în termen de 50-70 de zile, potrivit Constituţiei italiene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.