Un atac israelian a dus la moartea a cel puţin 30 de palestinieni şi la rănirea altor 50 care se adăposteau într-un oficiu poştal din centrul Fâşiei Gaza, ridicând bilanţul morţilor de joi din enclavă la 66, scrie Reuters.
Fără a se zări vreun semn de încetare a conflictului care durează de 14 luni, atacul a lovit un oficiu poştal din tabăra de la Nuseirat, unde familiile strămutate au căutat refugiu, şi a avariat mai multe case din apropiere, au declarat medici pentru Reuters.
Armata israeliană nu a răspuns deocamdată solicitării de a comenta situaţia.
Nuseirat este una dintre cele opt tabere istorice din Fâşia Gaza, folosită iniţial pentru refugiaţii palestinieni din războiul din 1948 privind înfiinţarea statului Israel. Astăzi, este parte dintr-o zonă urbană dens populată, aglomerată de oameni strămutaţi din întreaga enclavă.
Mai devreme în cursul zilei de joi, două atacuri israeliene în sudul Gaza au dus la moartea a 13 palestinieni despre care medicii din Gaza şi Hamas au afirmat că făceau parte dintr-o forţă care asigură protecţia camioanelor cu ajutoare umanitare.
Armata israeliană a susţinut că erau militanţi Hamas care încercau să deturneze transportul.
Mulţi dintre cei ucişi în atacurile de la Rafah şi Khan Younis aveau legături cu Hamas, potrivit unor surse apropiate grupării.
Armata israeliană a arătat, într-un comunicat, că acele două atacuri aeriene au avut scopul de a asigura livrarea în siguranţă a ajutoarelor umanitare şi a acuzat membri Hamas că au plănuit să împiedice ajutoarele să ajungă la civilii din Gaza care au nevoie de ele.
În comunicat se arăta că membri ai Hamas au încercat să deturneze ajutoarele ”în sprijinul continuării activităţii teroriste”.
Bande înarmate au deturnat în mod repetat camioanele cu ajutoare şi Hamas a alcătuit o forţă pentru a se confrunta cu acestea. Forţele conduse de Hamas au ucis peste două duzini de membri ai bandelor în ultimele luni, afirmă surse Hamas şi medici.
Hamas a afirmat că atacurile armatei israeliane au ucis cel puţin 700 de poliţişti însărcinaţi cu siguranţa camioanelor cu ajutoare din Gaza, de la începutul războiului, în 7 octombrie 2023. Aceasta a acuzat Israelul că încearcă să protejeze jafurile şi ”crearea de anarhie şi haos pentru a împiedica ajutoarele să ajungă la oamenii din Gaza”.
Separat, armata israeliană a ordonat, joi, rezidenţilor din mai multe districte ale Gaza City să se evacueze, afirmând că va răspunde unor atacuri cu rachete lansate din acele zone.
”Acesta este pre-avertismentul dinainte de un atac”, se arăta într-un comunicat al armatei postat pe X, pe care unii locuitori l-au primit ca mesaj text şi alerte audio pe telefoanele mobile.
Ordinele de evacuare au provocat un nou val de strămutări. La căderea nopţii, zeci de familii ieşeau din acele zone, îndreptându-se spre centrul oraşului.
Atacuri israeliene în Gaza City şi în centrul Gaza
Bombardamentele israeliene asupra unei clădiri rezidenţiale din Gaza City, pe strada al-Jalaa şi asupra unei case de la vest de Nuseirat au provocat moartea a 22 de persoane, au afirmat medici şi agenţia de ştiri palestiniană WAFA.
În tabăra de refugiaţi Jabalia, din nordul Gaza, unde armata operează din octombrie, oficialii sanitari au afirmat că un medic ortoped, Saeed Judeh, a fost împuşcat mortal de forţele israeliene în timp ce se îndrepta spre spitalul Al-Awda, unde trata de obicei pacienţii.
Ministerul sănătăţii a afirmat că moartea sa ridică la 1.057 numărul lucrărilor din sănătate ucişi de la începutul războiului.
Luni de încercări pentru a obţine un acord de încetare a focului de către mediatori arabi, din Egipt şi Qatar, sprijiniţi de Statele Unite, nu au reuşit să ducă la o înţelegere între cele două părţi beligerante.
Miercuri, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a votat pentru a cere o încetare a focului imediată, necondiţionată şi permanentă şi eliberarea imediată a tuturor ostaticilor luaţi în Israel, în octombrie 2023, şi ţinuţi de Hamas în Gaza.
Războiul din enclava palestiniană a început după ce militanţi ai Hamas înarmaţi au intrat cu forţa în comunităţi israeliene, omorând circa 1.200 de persoane şi luând 250 de ostatici, duşi în Gaza condusă de Hamas, potrivit bilanţului israelian.
De atunci, armata israeliană a pus la pământ părţi din Gaza, scoţându-I din casele lor pe aproape toţi cei 2,3 milioane de locuitori, provocând o foamete crescândă şi boli şi omorând peste 44.800 de persoane, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.