Israelul şi Hamas încep, vineri dimineaţă, un armistiţiu de patru zile, iar militanţii ar trebui să elibereze, în cursul acestei zile, un prim grup de 13 ostatici, femei şi copii israelieni, aceasta fiind prima pauză într-un război care a devastat enclava asediată Gaza, scrie Reuters.
Armistiţiul trebuie să înceapă la ora 7 a.m. (5.00 GMT) şi implică o încetare totală a focului în nordul şi sudul Gaza, urmată de eliberarea unora din cei peste 200 de ostatici luaţi de Hamas în timpul atacurilor din 7 octombrie susţinute de Iran în interiorul Israelului, afirmă mediatorii din Qatar.
Dar luptele au continuat în orele de dinaintea armistiţiului, iar oficialii din enclava condusă de Hamas au afirmat că un spital din Gaza City se află printre ţintele bombardate. Ambele tabere au semnalat, de asemenea, că pauza va fi una temporară, după care luptele se vor relua.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ajutoare suplimentare ar urma să ajungă în Gaza şi primii ostatici, între care femei în vârstă, urmează să fie eliberaţi la ora 4 p.m. (14.00 GMT), numărul total urmând să ajungă la 50 în decursul celor patru zile, a declarat, la Doha, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari.
Egiptul a afirmat că 130.000 de litri de combustibil diesel şi patru camioane cu benzină vor fi livrate zilnic în Gaza când începe armistiţiul, iar 200 de camioane cu ajutoare vor intra zilnic în Gaza.
Se aşteaptă ca palestinieni să fie eliberaţi din închisorile israeliene, a declarat presei purtătorul de cuvânt din Qatar. ”Sperăm cu toţii că acest armistiţiu va duce la ocazia de a începe o muncă mai amplă, pentru a obţine un armistiţiu permanent”, a afirmat acesta.
Hamas a confirmat pe canalul său de Telegram că toate ostilităţile forţelor sale vor înceta.
Dar Abu Ubaida, purtător de cuvânt al facţiunii armate a Hamas, s-a referit ulterior la ”acest armistiţiu temporat” într-un mesaj video în care a cerut o ”escaladare a confruntării (cu Israelul) pe toate fronturile rezistenţei”, inclusiv în West Bank-ul ocupat de israelieni unde violenţele s-au amplificat, după izbucnirea războiului din Gaza, în urmă cu aproape şapte săptămâni.
Armata israeliană a afirmat că trupele sale vor rămână după o linie de încetare a focului în Gaza, fără a oferi detalii despre poziţia acesteia.
”Acestea vor fi zile complicate şi nimic nu este sigur”, a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene Daniel Hagari.
”Controlul asupra nordului Fâşiei Gaza este primul pas al unui război lung şi ne pregătim pentru etapele următoare”, a adăugat el. Israelul a primit o listă iniţială a ostaticilor care ar urma să fie eliberaţi şi ţine legătura cu familiile, a transmis cabinetul primului ministru.
Israelul şi-a lansat invazia devastatoare în Gaza după ce militanţi Hamas au trecut peste graniţă, în 7 octombrie, omorând 1.200 de oameni şi capturând circa 240 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.
De atunci, israelul a bombardat mica enclavă, omorând circa 14.000 de locuitori din Gaza, din care aproximativ 40% copii, potrivit autorităţilor de sănătate palestiniene.
”Oamenii sunt epuizaţi şi îşi pierd speranţa în umanitate”, a afirmat, joi, comisarul general al Agenţiei ONU pentru refugiaţii din Palestina, Philippe Lazzarini, după o vizită în Gaza, vorbind despre ”suferinţe de nedescris” în enclavă.
”Au nevoie de o pauză, au dreptul să doarmă fără să fie neliniştiţi dacă vor trece peste noapte. Acesta este minimumul de care oricine ar trebui să aibă parte”, a declarat acesta.
Înainte de încetarea focului, luptele au continuat, joi, la o intensitate chiar mai mare decât cea obişnuită, avioanele israeliene lovind peste 300 de ţinte, iar trupele au fost implicate în lupte grele în jurul taberei de refugiaţi Jabalia, la nord de Gaza City.
Un purtător de cuvânt al Armatei a afirmat că operaţiunile vor continua până când trupele vor primi ordin să se oprească.
Spitalul indonezian din Gaza City este zguduit de bombardamente continue, operând fără lumină şi plin de vârstnici şi copii aflaţi la pat, afirmă oficiali de sănătate din Gaza.
Situaţia spitalelor a atras atenţia internaţională, în special în jumătate de nord a Fâşiei Gaza, unde toate centrele medicale au încetat să mai funcţioneze, cu pacienţi, personal şi refugiaţi blocaţi în ele.
Israelul afirmă că luptătorii Hamas folosesc clădiri rezidenţiale şi civile, inclusiv spitale, ca acoperire – acuzaţie pe care Hamas o neagă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.