Israelul a anunţat marţi - pentru prima oară din 2009 - regularizarea statului a 4.000 de palestinieni care locuiesc în Cisiodania ocupată, într-un gest ”umanitar”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Israelul ocupă Cisiordania şi Ierusalimul de Est din 1967.

Aproximativ ”1.200 de cerei depuse de către rezidenţi palestinieni din Iudeea Samaria (numele biblic prin care Israelul desemnează Cisiordania) de numeroşi ani şi care nu sunt înregistraţi în registrul populaţiei palestiniene au fost aprobate”, a anunţat într-un comunicat organul israelian însărcinat cu operaţiuni civile înteritoriile palestiniene (COGAT).

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Este vorba despre rezidenţi care se află în Iudeea Samaria de mulţi ani şi care, din diverse motive, nu aveau dreptul la documente”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul israelian al Apărării Benny Gantz, care a prezentat această decizie drept un ”gest civil umanitar”.

”Această decizie face parte din politica mea care vizează o consolidare a economiei şi o îmbunătăţire a vieţii palestinienilor în Iudeea Samaria”, a adăugat el.

Cogat a anunţat că alţi 2.800 de palestinieni originari din Fâşia Gaza şi care au intrat în Cisiordania înainte de 2007 ar putea să-şi schimbe adresa.

Benny Gantz s-a dus, la sfârşitul lui august, la cartierul general al Autorităţii Palestiniene, la Ramallah, în Cisiordania, pentru a discuta despre securitate şi economie cu preşedinele palestinian Mahmoud Abbas, o primă întâlnire la acest nivel, anunţată în mod oficial de ani de zile.

După instalarea la putere, în iunie, a unui Guvern de coaliţie care a pus capăt celor 12 ani de domnie a lui Benjamin Netamnyahu, alţi doi miniştri israelieni s-au dus la sediul Autorităţii Palestiniene, la Ramallah, ministrul Sănătăţii Nitzan Horowitz şi ministrul Cooperării Regionale Issawi Freij.

Şeful diplomaţiei israeliene Yaïr Lapid a propus recent un plan de ”îmbunătăţire” a condiţiilor de viaţă a palestinienilor în Fâşia Gaza, în schimbul unui angajament la ”calm” din partea mişcării islamiste Hamas, aflată la putere în această enclavă săracă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.