Presa israeliană scrie joi că Israelului a propus un acord care prevede eliberarea tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza în schimbul unei ieşiri în deplină siguranţă din acest teritoriu palestinian a liderului Hamas Yahya Sinwar şi oprirea luptelor, un plan prezentat aliatului american, care urmează să-l transmită unor oficiali arabi neprecizaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit radioteleviziunii publice Kan, această propunere include eliberarea deţinuţilor palestinieni şi un nou sistem de guvernare în Fâşia Gaza.

Însă niciun detaliu despre acest plan nu a fost făcut public.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Cotidianul Times of Israel scrie că un oficial israelian a confirmat că mediatorul între familiile ostaticilor şi Guvern, Gal Hirsch, ”a prezentat planul americanilor, care urmează să-l transmită unor oficiali arabi neidentificaţi”.

Statele Unite, Qatarul şi Egiptul sunt mediatori între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Liderul Hamas Yahya Sinwar, care nu a mai apărut în public de un an, este unul dintre cei mai căutaţi oameni de către israel, care-l consideră ”arhitectul” atacului de la 7 octombrie.

Un purtător de cuvânt al Guvernului israelian, David Mencer, întrebat joi, într-o conferinţă de presă, cu privire la dezvăluirile Kan şi Times of Israel, nu a răspuns la întrebări.

El a reiterat declaraţii anterioare prin care Israelul cere comunităţii internaţionale să exercite presiuni asupra Hamas, pentru ca mişcarea palestiniană să facă concesii în vederea ajungerii la un acord.

”Oricine vrea să contribuie la eliberarea ostaticulor noştri trebuie să facă presiuni asupra criminalului de Sinwar şi nu asupra premierului Israelului”, a declarat el.

La 7 octombrie 2023, comandouri Hamas au desfăşurat un atac fără precedent pe teritoriul israelian, care a antrenat moartea a 1.205 persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date ofiiale israeliene, care include ostatici morţi sau ucişi în captivitate în Fâşia Gaza.

Dintre cei 251 de ostaticiluaţi în atac, 97 sunt în continuare ţinuţi în Fâşia Gaza, iar 33 au fost declaraţi morţi de către armata israeliană.

Peste 41.272 de palestinieni au fost ucişi în campania militară israeliană de represalii în Fâşia Gaza, majoritatea civili, potrivit unor date de la Ministerul Sănătăţii din Gvernul Hamas, considerate fiabile de către ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.