Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că tancuri israeliene au pătruns duminică dimineaţa devreme prin porţile unei baze a forţei sale de menţinere a păcii din sudul Libanului, aceasta fiind cea mai recentă acuzaţie de încălcări şi atacuri care au fost denunţate de propriii aliaţi ai Israelului, însă armata israeliană a oferit ulterior o variantă diferită a faptelor, relatează Reuters şi The Times of Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Forţa ONU de menţinere a păcii din Liban (FINUL) a declarat că două tancuri israeliene Merkava au distrus poarta principală a unei baze ale sale şi au intrat cu forţa în zorii zilei de duminică. După ce tancurile au plecat, obuze au explodat la 100 de metri distanţă, eliberând fum care s-a împrăştiat prin bază şi care a afectat personalul ONU, 15 dintre oameni având nevoie de tratament, deşi purtau măşti de gaze.

CITEȘTE ȘI Forţa ONU din Liban anunţă că tancurile armatei israeliene „au forţat intrarea” într-una dintre bazele sale
Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

CE SPUNE ISRAELUL

În versiunea sa a evenimentelor, armata israeliană (IDF) are însă o poveste diferită. Ea susţine că militanţi ai grupării Hezbollah, susţinută de Iran, au tras cu rachete antitanc asupra trupelor israeliene, rănind 25 dintre militari. Atacul a avut loc foarte aproape de un post FINUL, iar un tanc care ajuta la evacuarea victimelor, aflat sub tiruri, a dat apoi înapoi şi a lovit porţile bazei FINUL.

„Nu este vorba de asaltul unei baze. Nu încerca să intre într-o bază. A fost un tanc aflat sub un tir puternic, cu un număr mare de victime, care a dat înapoi pentru a ieşi din calea pericolului”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt internaţional al armatei israeliene, Nadav Shoshani, citată de Reuters.

Armata a mai spus că a folosit un ecran de fum pentru a oferi acoperire pentru evacuarea soldaţilor răniţi, dar acţiunile sale nu au reprezentat un pericol pentru forţa de menţinere a păcii a ONU.

The Times of Israel citează un comunicat al IDF, potrivit căruia „se pare că, în timpul incidentului şi pentru evacuare, două tancuri au făcut cale întoarsă într-un loc în care nu ar fi putut merge în altă parte din cauza ameninţării de foc, la câţiva metri de o poziţie UNIFIL. După încetarea focului şi finalizarea evacuării răniţilor, tancurile au părăsit poziţia”.

UNIFIL spune că tancurile au rămas acolo timp de 45 de minute. „IDF a menţinut un contact continuu cu FINUL. Pe parcursul întregului incident, nu a existat niciun pericol pentru forţele FINUL din partea operaţiunilor IDF”, precizează comunicatul.

MELONI, SUPĂRATĂ, L-A SUNAT PE NETANYAHU

Duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat într-un mesaj adresat secretarului general al ONU, Antonio Guterres, că „a venit timpul” să retragă FINUL din „bastioanele Hezbollah şi din zonele de luptă”.

CITEȘTE ȘI Benyamin Netanyahu îi cere secretarului general al ONU să ordone Căştilor albastre din Liban să părăsească zonele de luptă: „Aceşti soldaţi devin ostaticii Hezbollah”

„IDF a solicitat acest lucru în mod repetat şi s-a lovit de refuzuri repetate, care au ca efect furnizarea de scuturi umane teroriştilor Hezbollah”, a declarat Netanyahu.

Pe de altă parte, cinci membri ai forţelor de menţinere a păcii au fost răniţi într-o serie de lovituri în ultimele zile, majoritatea fiind atribuite de FINUL forţelor israeliene.

Forţa ONU a declarat că orice atac deliberat asupra Căştilor albastre este „o încălcare gravă a dreptului umanitar internaţional şi a Rezoluţiei 1701” care a instituit misiunea.

Premierul italian Giorgia Meloni, de obicei unul dintre cei mai vocali susţinători ai Israelului în rândul liderilor vest-europeni, a vorbit duminică la telefon cu Netanyahu şi a denunţat atacurile israeliene „inacceptabile” asupra FINUL, a declarat guvernul său. Netanyahu susţine că i-a spus lui Meloni că regretă „orice rău făcut personalului FINUL” din Liban. „Israelul va depune toate eforturile pentru a preveni victimele FINUL şi va face tot ce este necesar pentru a câştiga războiul”, a declarat el pe X.

CÂND A APĂRUT FINUL

Italia are mai mult de o mie de soldaţi în forţa FINUL de 10.000 de oameni, ceea ce o face unul dintre cei mai mari contribuitori de personal. Franţa şi Spania, care au fiecare aproape 700 de soldaţi în această forţă, au condamnat de asemenea atacurile israeliene.

Prezenţa în zona de conflict pune în pericol forţe de menţinere a păcii din 50 de ţări diferite. FINUL a fost înfiinţată iniţial în sudul Libanului în 1978.

Zona a cunoscut decenii de conflicte, cu Israelul invadând-o în 1982, ocupând sudul Libanului până în 2000 şi purtând din nou un război major de cinci săptămâni împotriva Hezbollah în 2006, care s-a încheiat cu o încetare a focului monitorizată de FINUL.

Oficialii israelieni spun, pe de altă parte, că FINUL a eşuat în misiunea sa de a respecta Rezoluţia 1701 a ONU, adoptată după războiul din 2006, care solicită ca zona de frontieră din sudul Libanului să fie liberă de arme sau trupe, altele decât cele ale statului libanez.

CE PREGĂTEŞTE ISRAELUL?

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-o convorbire telefonică cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, sâmbătă, şi-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la informaţiile potrivit cărora forţele israeliene au tras asupra poziţiilor pacificatorilor. El a îndemnat Israelul să asigure siguranţa acestora şi a armatei libaneze, care nu este parte la conflictul Israelului cu Hezbollah.

Armata israeliană a transmis deja forţelor ONU să se dea la o parte, cerându-le în urmă cu câteva săptămâni să se pregătească să se mute la mai mult de 5 km de frontieră, potrivit unui extras dintr-un mesaj văzut de Reuters.

Între timp, Orientul Mijlociu rămâne în alertă maximă, fiind de aşteptat ca Israelul să riposteze împotriva Iranului pentru un baraj de rachete cu rază lungă de acţiune lansat la 1 octombrie ca răspuns la atacurile Israelului asupra Libanului.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Netanyahu cântăreşte răspunsul pe care să-l dea Teheranului. Oficialii americani cred că Israelul va viza situri militare şi energetice din Iran. SUA anunţă că trimit un sistem antirachetă THAAD şi personalul aferent / Avertismenul Teheranului

Iranul a declarat duminică că nu are „linii roşii” pentru a se apăra. Ulterior, comandantul Gărzilor Revoluţionare Aerospaţiale, Amir Ali Hajizadeh, a declarat că Teheranul este pregătit să răspundă la orice acţiune israeliană, potrivit agenţiei de ştiri semi-oficiale Tasnim.

CITEȘTE ȘI Iranul nu are niciun fel de linii roşii când este vorba de apărarea sa, avertizează ministrul de externe

De la Washington, Pentagonul a anunţat că trimite în Israel un sistem performant de apărare antiaeriană THAAD cu personalul aferent care îl deserveşte.

CITEȘTE ȘI Pentagonul confirmă că SUA vor trimite un sistem antirachetă Israelului şi trupele necesare pentru a-l opera

Duminică, un atac cu dronă din partea Hezbollah a rănit aproape 70 de persoane în oraşul Binyamina din centrul Israelului.

CITEȘTE ȘI Aproape 70 de persoane au fost rănite într-un atac cu dronă al Hezbollah în oraşul Binyamina din centrul Israelului

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.