Israelul anunţă miercuri o extindere a operaţiunilor militare cu scopul de a anexa ”zone largi” ale Fâşiei Gaza, unde 15 persoane au fost ucise în atacuri israeliene, potrivit Apărării Civile, la două săptămâni după ce Israelul a încălcat armistiţiul, relatează AFP.
Operaţiunea militară se extinde ”pentru a zdrobi şi curăţa zona de terorişti şi infrastructuri teroriste şi pentru a prelua controlul unor vaste zone care vor fi integrate în zone de securitate israeliene”, anunţă ministrul israelian al Apărării Israel Katz.
”Le cer locuitorilor (Fâşiei) Gaza să acţioneze acum pentru a izgoni Hamasul şi a preda toţi ostaticii”, solicită el.
Un armistiţiu care a intrat în vigoare la 19 ianuarie după peste 15 luni de război devastator, a fost încălcat la 18 martie de către armata israeliană care şi-a reluat bombardamentele aeriene, iar apoi şi ofensiva terestră împotriva Hamas în teritoriul palestinian.
Potrivit Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, controlată de Hamas, 1.042 de persoane au fost ucise de atunci, crescând bilanţul la 50.399 de morţi de la începutul războiului declanşat de un atac al Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie 2023.
Forumul Familiilor Ostaticilor, cea mai mare asociaţie a rudelor ostaticulor din Israel, s-a declarat miercuri ”îngrozit” de anunţul ministrului Apărării.
”În loc să elibereze ostaticii printr-un acord şi să pună capăt războiului, Guvernul israelian trimite şi mai mulţi militari în (Fâşia) Gaza penttru a lupta în aceleaşi zone în care au luptat iar şi iar”, denunţă familiile ostaticilor.
”Explicaţi cum această operaţiune serveşte obiectivului aducerii înapoi acasă a ostaticilor şi cum intenţionaţi să evitaţi să-i puneţi în pericol”, denunţă ele.
Katz anunţa la 21 martie că a ordonat armatei să ”confişte teritorii suplimentare” în Fâşia Gaza, ameninţând cu anexarea acestor regiuni în cazul în care mişcarea islamistă nu eliberează ultimii ostatici israelieni.
Atacul Hamas în sudul Israelului a antrenat 1.218 morţi în rândul israelienilor, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale. Dintre cele 251 de persoane răpite atunci, 58 sunt în continuare ostatice în Fâşia Gaza - dintre care 34 sunt moarte potrivit armatei.
BRUTĂRII ÎNCHISE
Cu scopul de a creşte presiunile asupra Hamasului, Israelul a blocat - începând de la 2 martie - intrarea ajtoarelor umanitare, agarvând penurii în enclava asediată.
Din cauza lipsei făinei şi zahărului, brutăriile au închis. ”Toată dimineaţa, am mers din brutărie în brutărie, dar sunt toate închise”, a povestit AFP o locuitoare de la Gaza, Amina al-Sayed.
”Situţia este foarte dificilă. Nu există făină, nu există pâine, nu există hrană şi nici apă”, subliniază tatăl unei familii, Mahmoud Sheikh Khalil.
Miercuri dimineaţa, salvatori din Fâşia Gaza au anunţat că două atacuri israeliene au ucis 15 persoane - inclusiv copii.
Treispreze persoane au fist ucise într-un bombardament care a vizat ”o casă în care se aflau persoane deplasate” la Khan Yunis (sud), iar alte două au fost ucise într-un atac vizând o casă la Nuseirat (centru), potrivit Apărării Civile.
Un purtător de cuvânt de limbă arabă al armatei, Avichay Adree, s-a adresat marţi pe X locuitorilor unor zone vaste la Rafah, la frontiera cu Egiptul, şi oraşului vecin Khan Yunis.
”Nu ascultaţi încercările Hamas de a vă împiedica să evacuaţi, pentru a rămâne scuturi umane. Evacuaţi imediat zonele desemnate”, reietara el acest apel lansat luni.
Hamasul şi Israelul au anunţat sâmbătă că au primit o nouă propunere în vederea unui armistiţiu de la ţările mediatoare - Egipt, Qatar şi Statele Unite - vizând restabilirea unei înxcetări a focului şi eliberarea ostaticilor.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut duminică Hamasului să depună armele şi a dat asigurări că liderii mişcării puteau părăsi Fâşia Gaza.
”În ceeea ce priveşte Hamasul în (Fâşia) Gaza, presiunea militară funcţionează (...). Putem vedea breşe începând să apară” în cadrul unor negocieri indirecte, declara el.
Mişcarea islamistă, care se află la putere în Fâşia Gaza din 2007, a anunţat că ar putea renunţa să administreze teritoriul palestinian după război, însă refuză să capituleze, ceea ce reprezntă pentru ea o ”linie roşiie”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.