Israelul a distrus un centru de cercetare în domeniul armamentului nuclear, la centrul militar din Parchin, situat la sud-est de Teheran, în atacurile din Iran, la sfârşitul lui octombrie, represalii faţă de un atac anterior cu aproximativ 200 de rachete balistice al Teheranului, potrivit unor oficiali americani şi israelieni, dezvăluie vineri Axios.
Un fost oficial israelian informat cu priviren la acest atac a declarat că aceasta a distrus echipamentul sofisticat folosit în conceperea explozivilor plastici care înconjoară uraniul într-o rachetă nucleară, care sunt necesari să o facă să explodeze, dezvăluie Axios.
Potrivit aceleiaşi surse, acest atac a afectat considerabil eforturile din cursul anului ale Iranului de a relua cercetarea privind armamentul nuclear.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Misiunea Iranului la ONU, contactată de Axios, a refuzat să comenteze.
Una dintre ţintele ”precise” ale armatei israeliene era instalaţia Taleghan 2, situată în complexul militar de la Parchin, o instalaţie despre care Iranul spunea că este inactivă, potrivit Axios.
Această instalaţie făcea parte din programul ştiinţific nuclear iranian ”Amad”, care s-a desfăşurat în perioada 1999-2003 potrivit autorităţilor iraniene, acuzate de către israel de faptul că au continuat activitatea în instalaţie cu scopul de a dezvolta armament nuclear.
Imagini satelitare difuzate de Institutul de Ştiinţă şi Securitate Internaţională, un centru de reflecţie american specializat în neproliferare nucleară, surprind faptul că această clădire a Taleghan 2 a fost ”complet distrusă”, potrivit Axios.
În timp ce israelul îşi pregătea răspunsul împotriva Teheranului, preşedintele american Joe Biden a stabilit israelului linia roţie de a nu ataca instalaţii iraniene nucleare.
Însă Taleghan 2 nu făcea parte din programul nuclear declarat de către Iran, iar iranienii nu pot să recunoască importanţa atacului fără să recunoască faptuul că au încălcat Tratatul Neproliferării Nucleare (TNP), potrivit Axios.
În pofida programului său nuclear, Iranul este semnatarul TNP din 1968, care interzice armamentul nuclear, mai puţin celor cinsi mari puteri care le deţin, dar acre autorizează filiera nucleară civilă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.