Benny Gantz, un popular membru centrist al Cabinetului de Război al Israelului, format din trei membri, a ameninţat sâmbătă că va demisiona din Guvern dacă acesta nu va adopta în trei săptămâni un nou plan cu privire la Gaza, decizie care l-ar lăsa pe premierul Benjamin Netanyahu mai dependent de aliaţii de extremă dreapta, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anunţul adânceşte o divizare în cadrul conducerii israeliene după mai bine de şapte luni de război, în care Israelul nu şi-a îndeplinit încă obiectivele declarate de a distruge Hamas şi de a returna numeroşii ostatici răpiţi în timpul atacului din 7 octombrie.

Gantz a expus un plan în şase puncte care include returnarea ostaticilor, încetarea dominaţiei Hamas, demilitarizarea Fâşiei Gaza şi stabilirea unei administraţii internaţionale a afacerilor civile cu cooperare americană, europeană, arabă şi palestiniană. Planul susţine, de asemenea, eforturile de normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită şi de extindere a serviciului militar la toţi israelienii.

El a dat ca termen limită data de 8 iunie.

"Dacă alegeţi calea fanaticilor şi conduceţi întreaga naţiune spre abis - vom fi forţaţi să părăsim guvernul", a spus el.

Netanyahu, într-o declaraţie preluată de presa israeliană, a răspuns spunând că Gantz a ales să îi adreseze un ultimatum premierului şi nu Hamas şi a numit condiţiile acestuia "eufemisme" pentru înfrângerea Israelului.

Gantz, un vechi rival politic al lui Netanyahu, s-a alăturat coaliţiei acestuia şi Cabinetului de război în primele zile ale războiului, într-un gest de unitate naţională.

Plecarea sa l-ar lăsa pe Netanyahu şi mai îndatorat aliaţilor de extremă dreapta care adoptă o linie dură în ceea ce priveşte negocierile pentru încetarea focului şi eliberarea ostaticilor şi care consideră că Israelul ar trebui să ocupe Gaza şi să reconstruiască aşezările evreieşti de acolo.

Gantz a vorbit la câteva zile după ce ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, al treilea membru al Cabinetului de război, a declarat că nu va rămâne în funcţie dacă Israelul va alege să reocupe Gaza. Gallant a cerut, de asemenea, guvernului să facă planuri pentru administrarea palestiniană a enclavei.

Criticii lui Netanyahu îl acuză pe prim-ministru că încearcă să prelungească războiul pentru a evita noi alegeri, acuzaţii pe care acesta le neagă.

Sondajele de opinie sugerează că Netanyahu ar fi înlocuit în alegeri, Gantz fiind cel mai probabil candidat pentru a fi următorul prim-ministru. Acest lucru l-ar expune pe Netanyahu la urmărirea penală pentru acuzaţii de corupţie.

Netanyahu se află sub o presiune din ce în ce mai mare pe mai multe fronturi. Cei din linia dură doresc ca ofensiva militară asupra oraşului Rafah, cel mai sudic oraş din Gaza, să continue. Aliaţii de top, SUA şi alţii au avertizat împotriva ofensivei asupra unui oraş în care mai mult de jumătate din populaţia de 2,3 milioane de locuitori din Gaza se adăpostise - sute de mii au fugit acum - şi au ameninţat că îşi vor reduce sprijinul din cauza crizei umanitare şi a foametei din Gaza.

Atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului s-a soldat cu 1.200 de morţi şi a dus la luarea a 250 de ostatici. Israelul spune că aproximativ 100 de ostatici sunt încă captivi în Gaza, alături de cadavrele altor aproximativ 30 de persoane. Ofensiva israeliană a ucis peste 35.000 de palestinieni din Gaza, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.