Ministerul israelian de Externe a reacţionat la verdictul în cazul sasinării premierului libanez Rafik al-Hariri afirmând că Hezbollah ”luat ostatic” viitorul poporului libanez, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Decizia tribunalului care a investigat uciderea premierului Hariri şi care a  fost făcută publică astăzi (marţi n.r.) este fără echivoc. Gruparea teroristă Hezbollah şi oamenii săi au fost implicaţi în crimă şi în obstrucţionarea investigaţiei”, a afirmat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

“Hezbollah a luat ostatic viitorul libanezlor pentru a servi interese străine. Ţările lumii trebuie să ia măsuri împotriva grupării teroriste, pentru a ajuta Libanul să se elibereze de această ameninţare. Dezvoltarea militară a Hezbollah, eforturile sale de a crea un arsenal de rachere ghidate cu precizie şi acţiunile sale pun în pericol întreaga regiune”, arată comunicatul.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Camera de primă instanţă a Tribunalului Special pentru Liban l-a declarat, marţi, pe Salim Ayyache, în vârstă de 56 de ani, vinovat de complot în vederea comiterii unui act de teorism, de comiterea unui act de terorism folosind dispozitive explozive şi de uciderea cu premeditate a fostului premier libanez Rafic Hariri, dar şi de tentativă de ucidere cu premeditare a 226 de persoane.

Ceilalţi trei inculpaţi în cazul asasinării lui Hariri, Hasan Habib Merhi (54 de ani), Hussein Oneissi (46 de ani) şi Assad Sabra (43 de ani), au fost declaraţi nevinovaţi.

Cei patru inculpaţi, care fuseseră acuzaţi în baza analizei datelor telefonice de apel şi de localizare, ar fi membri ai mişcării şiite proiraniene Hezbollah.

Judecătorul în procesul asasinării prim-ministrului libanez Rafik al-Hariri în 2005 a declarat marţi că nu există vreo dovadă că în atacul cu bombă a fost implicată conducerea grupării şiite Hezbollah, sprijinită de Iran, sau Guvernul sirian

Rafic Hariri, premierul Libanului până în octombrie 2004, a murit în februarie 2005, alături de alte 21 de persoane, după ce o camionetă plină cu explozibili a sărit în aer la trecerea convoiului blindat al fostului premier, la Beirut. 226 de persoane au fost rănite.

Atentatul sinucigaş a declanşat un val de condamnări internaţionale, iar libanezii au manifestat în masă, denunţând acapararea vieţii politice libaneze de către Siria. Aceste manifestaţii au determinat Damascul să-şi retragă trupele din Liban după 29 de ani de prezenţă militară.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.