O presupusă scurgere de documente clasificate referitoare la războiul din Gaza şi care implică un colaborator al prim-ministrului Benjamin Netanyahu a zguduit clasa politică israeliană şi a indignat familiile ostaticilor deţinuţi de Hamas, relatează Reuters.
Detaliile cazului au fost făcute publice doar sumar, din cauza unei interdicţii de publicare.
Cu toate acestea, decizia unui magistrat de a ridica parţial ordinul a oferit o primă privire asupra cazului, despre care instanţa a declarat că a compromis surse de securitate şi ar fi putut dăuna eforturilor Israelului de a elibera ostaticii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Informaţii confidenţiale şi sensibile au fost extrase din sistemele IDF (Forţele de Apărare ale Israelului) şi divulgate ilegal", a constatat duminică Tribunalul Rishon Le-Zion. Acest lucru ar fi putut cauza "daune grave securităţii statului şi ar fi reprezentat un risc pentru sursele de informaţii".
Benjamin Netanyahu a negat orice abatere din partea membrilor biroului său şi a declarat sâmbătă, într-un comunicat, că a aflat de scurgere doar prin intermediul mass-media.
Cei patru suspecţi - un purtător de cuvânt din anturajul premierului şi trei membri ai serviciilor de securitate - nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.
Detalii despre scurgerea de informaţii au fost publicate de ziarul german Bild la 6 septembrie, potrivit ziarului israelian Haaretz, unul dintre mijloacele de informare în masă care au cerut instanţei să ridice interdicţia de publicare.
La momentul respectiv, Statele Unite, Qatarul şi Egiptul acţionau ca mediatori în cadrul negocierilor de încetare a focului dintre Israel şi Hamas, care ar fi trebuit să includă un acord privind eliberarea ostaticilor deţinuţi în Gaza. Însă discuţiile au eşuat, Israelul şi Hamas învinuindu-se reciproc pentru impas.
Articolul, descris ca o exclusivitate, prezenta o presupusă strategie de negociere a Hamas cu privire la ostatici şi repeta în mare parte comentariile lui Benjamin Netanyahu privind impasul în care se află negocierile.
Articolul a fost publicat la câteva zile după ce şase ostatici israelieni au fost găsiţi morţi într-un tunel din sudul Gazei. Asasinarea lor a provocat manifestaţii masive în Israel şi a indignat familiile ostaticilor, care l-au acuzat pe Benjamin Netanyahu că a compromis negocierile de încetare a focului din motive politice.
Sâmbătă, unele dintre aceste familii s-au alăturat apelului lansat de jurnaliştii israelieni pentru ridicarea ordinului de nepublicare.
„Timp de un an, au aşteptat informaţii despre negocierile pentru eliberarea acestor ostatici. Dacă unele dintre aceste informaţii au fost furate de armată, considerăm că familiile au dreptul de a fi informate cu privire la orice detalii relevante”, a declarat avocata lor, Dana Pugach.
Duminică, instanţa a ordonat eliberarea unui suspect, menţinându-i pe ceilalţi în arest, potrivit Haaretz.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.