Miliardara Isabel dos Santos, fiica fostului preşedinte angolez vizată de o anchetă judicară în ţara sa, este acuzată de faptul că a ”sifonat fondurile ţării” într-o anchetă a Consorţiului internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ) publicată în weekend - o ţesătură de ”minciuni” denunţă ea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele 36 de publicaţii membre ale Consorţiului, între care BBC, The New York Times sau Le Monde, au mobilizat 120 de jurnalişti în aproximativ 20 de ţări, pentru a exploata o divulgare a 715.000 de documente şi a dezvălui ”cum o armată de societăţi financiare occidentale, avocaţi, contabili, funcţionari şi societăţi de administrare au ajutat-o” pe această femeie în vârstă de 46 de ani ”să ascundă averi autorităţilor fiscale”.

"Luanda Leaks" - numele capitaei Angolei - au apărut duminică în urma unei divulgări de date orchestrată de unul sau mai mulţi anonimi de la societatea de aministrare financiară care-i aparţine lui Isabel dos Santos cu sediul în Portugalia, ”probabil obţinute printr-un atac informatic”, potrivit Le Monde.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cea supranumită ”prinţesa din Luanda” era deja pe radarul justiţiei în numeroase ţări. Ancheta ICIJ o copleşeşte, dezvăluind detalii fără precedent ale ”ingineriilor financiare” folosite, dar şi numele societăţilor care au ajutat-o şi sumele în joc.

Fiicei lui José Eduardo dos Santos, care a condus Angola ci o mână de fier timp de 38 de ani (1979-2017), i-au fost blocate conturile bancare şi activele din întreprinderile angoleze.

ANCHETĂ LA MONACO

Justiţia angoleză o suspectează că a deturnat, împreună cu soţul său danez de origine congoleză Sindika Dokolo, peste un miliard de dolari din conturi ale întreprinderilor publice Sonangol (petrol) şi Endiama (diamante) pentru a-şi alimenta propriile afaceri.

Isabel dos Santos a fost numită în 2016 de către tatăl său la conducerea societăţii Sonangol.

Prin intermediul a ceea ce Le Monde numeşte o ”nebuloasă alcătuită din 400 de societăţi identificate în 41 de ţări”, Isabel dos Santos a înfiinţat o adevărată ”schemă de acaparare a bogăţiilor publice”.

Ancheta ICIJ dezvăluie între aletele că societăţi de consiliere occidentale - precum PwC şi Boston Consulting Group - ”par că au ignorat semnale de alarmă” şi au ajutat-o pe ”prinţesa din Luanda” să-şi ascundă bunurile publice.

Investigaţia are la bază scrisori cenzurate care arată cum nume mari de consultanţi - ca Boston Consulting sau KPMG - au căutat să-i deschidă conturi bancare netransparente.

La începutul lui ianuarie, justiţia portugheză a anunţat deschiderea unei anchete cu privire la femeia de afaceri, care deţine interese în numeroase întreprinderi din ţară, în vederea spălării banilor publici.

”Monaco a făcut recent la fel, din aceleaşi motive”, potrivit Le Monde.

”AGENDĂ POLITICĂ A AUTORITĂŢILOR”

Cea care era considerată de către revista americană Forbes drept cea mai bogată femee din Africa a denunţat ea însăşi la BBC Africa o ”vânătoare de vrăjitoare”, menită să-i discrediteze pe ea şi pe tatăl său.

Ea a dat replici, în aproximativ 30 de tweeturi în portugheză şi engleză. În primul, ea lansează: ”averea mea” s-a născut din ”caracterul meu, inteligenţa mea, educaţia, capacitatea de muncă, perseverenţă. Continui azi (duminică) să văd cu tristeţe rasismul şi prejudecăţile de la SIC-Expresso (televiziunea şi săptămânalul protugheze membre ICIJ) care amintesc epoca coloniilor în care niciun african nu făcea cât un european”.

Ea atacă apoi în detaliu versiunea publicată de două jurnaliste de la aceste publicaţii, pe care le acuză de ”minciuni” în anumite puncte ale gestiunii sale la conducerea Sonangol.

Dos Santos apreciază, de asemenea, că este vorba despre ”«informaţii» divulgate de către serviciile secrete angoleze cu scopul de a manipula ICIJ în favoarea unei agende politice a autorităţilor angoleze”.

Avocatul său a respins acuzaţiile ICIJ, denunţând în ziarul britanic The Guardian un ”atac perfect coordonat” de către actualul lider al Angolei Joao Lourenço, care s-a lansat într-o spectaculoasă luptă împotriva corupţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.