Ministrul de Externe al Republicii Irlandeze, Charlie Flanagan, a declarat luni după-amiază că nu poate să excludă posibilitatea impunerii de controale la frontiera nord-irlandeză după ce Marea Britanie părăseşte UE. Graniţa dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlandeză va fi singura frontieră britanică pe uscat dintre Regatul Unit şi UE, deşi atât Londra şi Dublin au insistat că nu doresc reintroducerea controalelor la frontiera comună, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Acest scenariu nu poate să fie exclus. Restabilirea unei frontiere puternice ar putea să fie o provocare adevărată. Acesta este un subiect de mare interes pentru toţi locuitorii insulei”, a declarat şeful diplomaţiei irlandeze.

Frontiera a fost marcată de puncte de control militare până la semnarea acordului de pace din 1998, care a pus capăt a trei decenii de violenţe între naţionaliştii catolici şi unioniştii protestanţi. Peste 3.600 de persoane au murit în urma violenţelor prelungite între cei care doreau unirea cu Republica Irlandeză şi cei care susţineau rămânerea provinciei în componenţa Marii Britanii.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Economia irlandeză este considerată una extrem de vulnerabilă în faţa consecinţelor ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Dublin a căutat să obţină sprijinul statelor europene pentru a menţine libertatea de mişcare a bunurilor şi persoanelor pe insulă şi speră că un sistem electronic va permite evitarea ridicării unei graniţe fizice cu provincia nord-irlandeză.

Charlie Flanagan a susţinut că nu a fost descurajat de discuţiile cu reprezentanţii guvernamentali britanici, întrucât acesţia din urmă au înţeles foarte bine problema. Însă, demnitarul a cerut stabilirea rapidă a unor priorităţi pentru negocierea divorţului Marii Britanii de UE.

”Aceasta este cea mai mare provocare de politică externă întâlnită de executivul irlandez după aderarea la Uniunea Europeană”, a precizat şeful diplomaţiei de la Dublin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.