Iranul preconizează să verifice ridicarea sancţiunilor care i-au fost impuse în dosarul nuclear, prin exporturi de petrol şi prin tranzacţii bancare internaţionale, declară într-un interviu publicat vineri un membru al delegaţiei iraniene la Viena, unde au loc negocieri pe această temă, relatează AFP.
Semnatarii Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian s-au reunit săptămâna aceasta în capitala Austriei cu scopul de a încerca să salveze acest pact menit să limiteze programul nuclear al Republicii islamice.
Acordul se află pe moarte după ce Donald Trump a retras unilateral Statele Unite din tratat în mai 2018, şi după ce a reimpus şi multiplicat o avalanşă de sancţiuni economice şi financiare Iranului.
Teheranul a început în mai 2019, prin retorsiune, să se dezangajeze din acord, într-un ritm accelerat în ultimele luni.
DIVERGENŢE
Preşedintele american Joe Biden s-a declarat pregătit să revină asupra deciziei predecesorului său Donald Trump, însă continuă să existe divergenţe.
Potrivit poziţiei oficiale iraniene - anunţată în februarie - de către liderul sprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, Iranul va reveni la o respectarea a angajamentelor pe care şi le-a asumat prin tratat în 2015 după ce va verifica faptul că ”toate sancţiunile au fost ridicate cu adevărat”.
”Verificarea înseamnă, de exemplu, ca Republica islamică să poată semna contracte petroliere, să-şi exporte petrolul şi să primească venituri prin canale bancare sau să-l folosească altfel”, declară ambasadorul Iranului la Agenţia Internaţională a Energiei Atomcie (AIEA) Kazem Gharibabadi.
”În sectorul bancar, Iranul este necesar să poată să efectueze tranzacţii financiare prin folosirea altor canale financiare”, spune acest membru al delegaţiei iraniene la Viena, citat vineri pe site-ul ayatollahului Khamenei.
Gharibabadi subliniază că ”acesta este singurul mijloc prin care să ne asigurăm că sancţiunile au fost ridicate în realitate” şi nu doar ”pe hârtie”.
Teheranul cere ridicarea ”tuturor” sancţiunilor, atât a celor reimpuse de către Trump şi a ”noilor sancţiuni” impuse de către administraţia acestuia, cât şi a ”sancţiunilor impuse sub pretexte care nu au legătură cu domeniul nuclear”, precizează diplomatul.
Fostul preşedinte american a introdus pe lista neagră numele a zeci de societăţi iraniene, a blocat exportul petrolului iranian şi aproape toate tranzacţiile bancare iraniene.
Potrivit lui Gharibabadi, Iranul explorează noi opţiuni în cadrul negocierilor din Austria, în vederea evitării unei repetări a scenariului din 2018 al retragerii americane.
”Discutăm despre ceea ce este necesar să se facă în privinţa angajamentelor tehnice ale Iranului şi a felului în care este necesar să fie realizate, în cazul în care o parte îşi încalcă angajamentele”, a anunţat el.
NEGOCIERI
Pe de altă parte, diplomaţii marilor puteri urmează să continue săptămâna viitoare negocieri în vederea unei relansări a Acordului de la Viena, în urma unor ”discuţii constructive” săptămâna aceasta, a anunţat vineri Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters.
La aceste negocieri iau parte reprezentanţi ai Iranului, Chinei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi Rusiei, coordonaţi de către un diplomat numit de către Înaltul Reprezentant UE pentru AfaceriExterne şi Securitate Josep Borrell, care asigură negocieri indirecte cu membrii delegaţiei StatelorUnite.
”Comisia Mixtă (a Planului de acţiune global comun, JCPoA) a fost informată cu privire la activitatea celor două grupuri de experţi referitoare la ridicarea sancţiunilor şi la respectarea obligaţiilor în domeniul nuclear, iar participanţii au evocat caracterul constructiv şi pragmatic al discuţiilor”, anunţăă într-un comunicat UE.
Aceste grupuri de experţi îşi vor continua activitatea ”săptămâna viitoare”, anunţă UE.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...