Iranul, Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia se reunesc vineri, prin videoconferinţă, pentru a discuta despre o eventuală revenire a Statelor Unite în Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, anunţă Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters, o reuniune salutată de către Statele Unite, care se declară pregătite de ”măsuri reciproce” cu Iranul în vederea revenirii în cadrul acordului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Casa Albă a încercat să reia legătura cu Teheranul pentru ca cele două tabere să revină în cadrul Planului de acţiune globală comun (PAGC/JCPoA), după ce precedesorul lui Joe Biden, Donald Trump, a retras Statele Unite din tratat în mai 2018.

Iranul a început să se dezangajeze treptat din acord, în mai 2019, în urma retragerii americane din text, care limitează programul nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor impuse Republicii islamice.

Washingtonul şi Teheranul, care nu au convenit încă o întâlnire pe tema unei reveniri în acord, comunică în mod indirect prin intermediul ţărilor europene semnatare ale tratatului, potrivit unor diplomaţi occidentali.

Departamentul de Stat american a salutat reuniunea programată între părţile la acord drept un ”pas pozitiv”.

”Este o etapă pozitivă”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei american, Ned Price.

Washingtonul, care nu participă la această reuniune, organizată vineri de către UE, a discutat cu partenerii săi eventuale căi de salvarea a Acordului de la Viena din 2015, ”inclusiv printr-o serie de măsuri reciproce iniţiale”, a precizat el.

”Participanţii vor discuta despre perspectiva unei eventuale reveniri a Statelor Unite în JCPoA şi despre felul în care să se garanteze implementarea deplină şi eficientă a angajamentelor asumate de către toate părţile” prin tratat, a precizat joi UE în acest comunicat în care a anunţat reuniunea virtuală.

Londra, Parisul şi Berlinul s-au întâlnit luni pe tema Iranului, declară Reuters două surse diplomatice, iar o propunere a Teheranului a fost discutată în această reuniune, potrivit uneia dintre aceste surse.

Puterile europene colaborează strâns cu Rusia şi China, celelalte părţi la acord, în vederea unei ieşiri din impas şi discută totodată cu Washingtonul şi Parisul, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, o purtătoare de cuvânt a Ministerului francez de Externe.

”Aceste discuţii sunt mai mult decât necesare, deoarece Iranul nu a acceptat ia parte la contacte directe între celelalte părţi ale JCPoA şi Statele Unite (...), un lucru care ar fi facilitat discuţiile”, a apreciat Agnès von der Muhll.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a informat joi, într-un raport, statele membre, că Iranul a pus în serviciu o a patra ”cascadă” de 174 de centrifuge de tip IR-2m în vederea producerii de uraniu îmbogăţit în instalaţia nucleară subterană de la Natnz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.