Iranul şi Rusia au exprimat marţi opinii optimiste cu privire la discuţiile care au început săptămâna aceasta pentru a salva acordul nuclear de la Teheran din 2015 cu puterile globale, deşi naţiunile occidentale au spus că negocierile merg prea încet, transmite Reuters.
Ministrul iranian de Externe Hossein Amirabdollahian a declarat că un acord este posibil în viitorul apropiat dacă alte părţi vor arăta ”bună-credinţă”, în timp ce reprezentantul rus Mihail Ulianov a spus că un grup de lucru face ”un progres incontestabil” în cea de-a opta rundă de discuţii.
Discuţiile indirecte dintre Iran şi Statele Unite s-au reluat luni la Viena, Teheranul fiind concentrat pe ridicarea din nou a sancţiunilor americane, în concordanţă cu acordul iniţial, în pofida progreselor reduse în ceea ce priveşte controlul activităţilor sale atomice.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
A şaptea rundă de discuţii, prima sub noul preşedinte al Iranului, Ebrahim Raisi, s-a încheiat cu 11 zile în urmă, după ce unele noi cereri iraniene au fost adăugate la un text de lucru.
Iranul insistă că toate sancţiunile americane trebuie să fie ridicate înainte de a se face paşi pe partea nucleară, în timp ce negociatorii occidentali spun că măsurile nucleare şi sancţiunile trebuie să fie echilibrate în acordul cunoscut sub numele de Planul de acţiune cuprinzător comun (JCPoA).
”Discuţiile de la Viena se îndreaptă într-o direcţie bună. Credem că, dacă celelalte părţi continuă runda de discuţii care tocmai a început cu bună-credinţă, este posibilă ajungerea la un acord bun pentru toate părţile”, a declarat ministrul iranian Amirabdollahian, în comentarii adresate reporterilor difuzate de presa de stat.
Franţa, Germania şi Regatul Unit au afirmat marţi, într-un comunicat, că au fost înregistrate progrese tehnice în ultima rundă, iar părţile trebuie acum să se concentreze pe deplin asupra problemelor cheie restante, în special cele nucleare şi sancţiuni.
Cele trei state au spus că, deşi nu au stabilit un termen artificial, au mai rămas săptămâni, nu luni pentru a ajunge la un acord.
”Suntem siguri că ne apropiem de punctul în care escaladarea programului nuclear de către Iran va fi golit complet JCPoA. Negocierile sunt urgente – iar echipele noastre sunt aici pentru a lucra rapid şi cu bună-credinţă pentru a obţine o înţelegere”, au spus ei.
Acordul iniţial a ridicat sancţiunile împotriva Teheranului în schimbul restricţiilor asupra activităţilor sale atomice, dar Donald Trump a retras Washingtonul din acord în 2018, la un an după ce a devenit preşedinte al SUA.
Ulterior, Iranul a încălcat multe dintre restricţiile nucleare ale acordului.
Părţile participante în acord, în afară de Statele Unite - Iran, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie, Germania şi Uniunea Europeană - au început luni noua rundă de discuţii.
Iranul refuză să se întâlnească direct cu oficialii americani, ceea ce înseamnă că alte părţi trebuie să facă navetă între cele două părţi.
Mihail Ulianov, trimisul rus, a declarat marţi că un grup de lucru face progrese.
”Ridicarea sancţiunilor este discutată activ în medii informale”, a scris el pe Twitter.
Acordul din 2015 a prelungit perioada de timp de care Iranul ar avea nevoie pentru a obţine suficient material fisionabil pentru o bombă nucleară - dacă ar alege să facă acest lucru - la cel puţin un an de la aproximativ două până la trei luni.
Majoritatea experţilor spun că timpul este acum mai puţin decât înainte de acord, deşi Iranul spune că vrea doar să stăpânească tehnologia nucleară pentru uz civil.
Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a declarat că Israelul nu se va opune automat unui acord nuclear, dar puterile mondiale trebuie să ia o poziţie mai fermă.
Israelul spune că nu va permite niciodată Iranului să obţină arme nucleare şi că toate opţiunile sunt pe masă. Liderii israelieni au afirmat că un Iran nuclear ar reprezenta o ameninţare existenţială pentru Israel.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.